Ekonomi

DİSK Başkanı: Asgari ücret civarı ücretlere çalışanların oranı bu yıl, yüzde 50'yi çoktan geçti

20 Aralık 2022 07:43

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "asgari ücret civarı ücretlere çalışanların oranı, bu yıl yüzde 50'yi çoktan geçti" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 8 milyon asgari ücretli bulunuyor, ancak yıllar içinde ortalama ücretler de gerileyerek asgari ücrete komşu oldu. TÜİK İşgücü Maliyeti İstatistikleri, asgari ücret ile ortalama ücret makasının iyice kapandığını ortaya koyuyor.

2012'de brüt asgari ücret brüt ortalama ücretin yüzde 44'ü iken 2016'da yüzde 53'e ve 2020'de yüzde 73'e yükseldi. Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücretlerden birine sahip olan Türkiye'de, çalışan kesimin neredeyse yarısı da asgari ücretli.

Eurofound'un 2022 raporuna göre, Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanların sadece yüzde 4'ü asgari ücrete yakın ücretler alıyor. Türkiye'de ise, asgari ücret ve yüzde 10 fazlası ücretle çalışanların oranı ise DİSK-AR'ın araştırmasına göre yüzde 48,7'ye ulaşmış durumda.

SÖZCÜ'ye konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin dünyanın hiçbir yerinde gündem olmadığına dikkat çekerek asgari ücret civarı ücretlere çalışanların oranının bu yıl yüzde 50'yi çoktan geçtiğine işaret etti.