Gündem

Dışişleri Bakanlığı'ndan UNRWA'ya desteği kesen ülkelere çağrı: Bu öncelikle Filistin halkına zarar verecektir

28 Ocak 2024 16:41

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in "Hamas'la iş birliği" suçlamalarının ardından bazı ülkelerin UNRWA'ya fonlarını geçici olarak durdurmasına dair, "UNRWA, milyonlarca Filistin mültecisinin hayati ihtiyaçlarını, son derece zor şartlar altında karşılamaktadır. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana UNRWA’nın 150’den fazla çalışanı İsrail tarafından öldürülmüştür. UNRWA’nın birkaç mensubuna yönelik birtakım iddialar nedeniyle bu kuruluşa yapılan yardımların durdurulması, öncelikle Filistin halkına zarar verecektir. UNRWA’ya yardımları kestiğini açıklayan ülkelerin bu kararlarını gözden geçirmelerini temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı. 

Bazı UNRWA personelinin Hamas'ın İsrail'e düzenlediği 7 Ekim saldırısında yer aldığı suçlamalarının ardından aralarında Almanya ve Britanya da bulunan 9 ülke, UNRWA'ya finansal destek sağlamayı bıraktı. 

Dışişleri Bakanlığı fonların geçici olarak durdurulmasına ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı. Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

"Bazı ülkelerin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yaptıkları yardımları durdurmalarını endişeyle karşılıyoruz.

UNRWA, milyonlarca Filistin mültecisinin hayati ihtiyaçlarını, son derece zor şartlar altında karşılamaktadır. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana UNRWA’nın 150’den fazla çalışanı İsrail tarafından öldürülmüştür. UNRWA’nın birkaç mensubuna yönelik birtakım iddialar nedeniyle bu kuruluşa yapılan yardımların durdurulması, öncelikle Filistin halkına zarar verecektir.

Bu doğrultuda, UNRWA’ya yardımları kestiğini açıklayan ülkelerin bu kararlarını gözden geçirmelerini temenni ediyoruz."

TIKLAYIN - UNRWA personeli, 7 Ekim saldırısına yardım etti iddiası | BM ajansı, yardımların durdurulmasını kınadı: "Suçlananlar hemen işten çıkarıldı"

TIKLAYIN - BM Raportörü, UNRWA'ya desteği kesen ülkeleri soykırıma yardımcı olmakla suçladı

TIKLAYIN - Filistin yönetiminden UNRWA fonlarını kesen ülkelere çağrı: Filistinli mülteciler meselesinin tasfiyesi anlamına gelir

TIKLAYIN - İngiltere, İsrail'in "Hamas'a destek" iddialarının ardından UNRWA fonlarını askıya aldı