Gündem

Dışişleri Bakanlığı'ndan Gazze'de ateşkes kararına ilişkin açıklama: Temennimiz, İsrail’in gereklerini yerine getirmesi

25 Mart 2024 19:20

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ramazan ayının geri kalanında Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısının kabul edilmesini olumlu bir adım olarak bulduklarını belirterek, "BM Güvenlik Konseyi’nin, Ramazan ayı boyunca Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir" ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ramazan ayının geri kalanında Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısı kabul edildi. 10 Mart'ta başlayan Ramazan, 9 Nisan'da sona erecek. Yani Konsey, iki haftalık bir ateşkes çağrısında bulunuyor. Karar tasarısı, geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanmıştı. 

Karar daha önceki dört başarısızlığın ardından konsey tarafından kabul edilen ilk ateşkes kararı oldu.

Dışişleri Bakanlığı karara ilişikin olarak şu açıklamayı yaptı: 

"BM Güvenlik Konseyi’nin, Ramazan ayı boyunca Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir. Gazze’deki insani felaketin sona ermesi ve İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyunu İsrail’e karşı ortak bir tutum takınmaya çağırıyoruz." 

TIKLAYIN - BMGK, Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısını kabul etti; ABD çekimser kaldı