Dünya

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli aşırı sağcı bakanın Mescid-i Aksa'ya "baskın" yaptığını söyledi: Provokatif eylemi kınıyoruz

İsrail'de Netanyahu-aşırı sağ işbirliğinin, Türkiye ile normalleşmeyi olumsuz etkileyebileceği konuşuluyordu

03 Ocak 2023 15:30

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in aşırı sağcı yeni bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya gitmesini baskın diye nitelendirdi ve kınadı. 

Ankara'dan yapılan açıklamada, "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, "İsrail’i Kudüs’teki dini mekanların statüsünü ve kudsiyetini ihlal edecek ve bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olacak bu tür provokasyonların engellenmesi için sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrailli bakanın Mescid-i Aksa'ya gitmesini kınadı.

Ben-Gvir ziyaretler ilgili açıklamasında, "Hükümetimiz Hamas'ın tehditlerine boyun eğmeyecek" dedi. Filistinli grup, böyle bir ziyaretin "kırmızı çizgileri" olacağını söylemişti. 

Ben-Gvir, ziyareti Ulusal Güvenlik Bakanı olduktan günler sonra gerçekleştirdi. Makam, Ben-Gvir'e polis üzerinde yetki veriyor. 

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ziyareti "daha önce eşi benzeri görülmemiş bir provokasyon ve çatışma için ciddi bir tehdit olarak nitelendirdi. 

Üst düzey Hamas yetkilisi Basem Naim, geçen hafta yaptığı açıklamada bu tür bir ziyaretin "ciddi bir kırmızı çizgi olduğunu ve patlamaya sebep olacağını" söylemişti.

İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağ partiler ile koalisyon hükümeti kurması, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin olumsuz etkilenebileceği konusunda yorumlara sebep olmuştu. İsrail ve Türkiye, 2022'de yapılan karşılıklı ziyaretlerin ardından yine karşılıklı olarak büyükelçi atamıştı.