Dünya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya geldi

Bakan Fidan, 25 Ağustos'ta da gündemde Tahıl Girişimi'nin olduğu bir Kiev ziyareti gerçekleştirmişti

31 Ağustos 2023 14:51

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki günlük ziyaret için gittiği Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya geldi.

Fidan ve Lavrov'un görüşmesi başladı. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası bir görüşmenin de gerçekleştirilmesi bekleniyor. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirilecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fidan-Lavrov görüşmesinden önce bir araya geldikleri görüntüleri yayımladı. 

Bu, Fidan'ın yeni kabinede dışişleri bakanı olarak görevlendirildikten sonra Rusya'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. 

Putin-Erdoğan görüşmesindeki olası konuları ele alma önerisi

İkili görüşme öncesi basına açıklama yapan Bakan Fidan, “Şahsım ve heyetim adına değerli dostum Sergey Lavrov'un sıcak misafirperverliği için kendisine çok teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, mevkidaşı Fidan'a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakında yapılacak görüşmede ele alınacak konuları istişare etmeyi önerdi.

TIKLAYIN |"Hakan Fidan'ın Rusya ziyaretinin amacı, Tahıl Girişimi için yapılması planlanan İstanbul toplantısını netleştirmek olacak"

Bakan Fidan, Rusya ziyareti öncesinde, 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya giderek Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşmüştü.

Rus haber ajansı TASS'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Bakan Fidan'ın Rusya ziyaretinin Tahıl Girişimi için yapılması planlanan İstanbul toplantısını netleştirmeyi amaçladığı iddia edilmişti. 

TASS'a konuşan diplomatik kaynak, "Ankara tahıl koridorunun işlevsel ve etkili olduğunu kanıtladığına ve bunun bir alternatifi olmadığına inanıyor. Halihazırda Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna ile çeşitli düzeylerde görüşmeler devam ediyor ve Türk Dışişleri Bakanı'nın Moskova'daki temaslarının ardından İstanbul'da bir toplantı yapılması ihtimali daha da netleşecek" demişti. 

Gündemde tahıl anlaşması var

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov-Fidan görüşmesiyle ilgili açıklamasında, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye 1 milyon ton tahıl tedarikini ele alacaklarını duyurdu.

"Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türk işletmelerinde işlenmek ve en çok ihtiyaç duyan ülkelere sevk edilmek üzere Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye 1 milyon ton Rus tahılının indirimli fiyatla tedarikini organize etme girişiminin uygulanmasına yönelik parametreler üzerinde çalışmayı planlıyor" diyen Rus Dışişleri, Moskova'nın "bu projeyi 'Karadeniz anlaşmasına' en uygun iş alternatifi olarak gördüğünün" altını çizdi.

Lavrov ve Fidan’ın gündeminde Ukrayna, Güney Kafkasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Orta Asya ve Karadeniz bölgelerindeki durum gibi çok çeşitli güncel bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra 2022'de Moskova'da başlatılan Suriye-Türkiye ilişkilerini normalleştirme süreci de yer alacak.

TIKLAYIN | Rusya'dan Tahıl Koridoru açıklaması: Katar'ın desteğiyle Türkiye'ye indirimli gönderilecek tahıl işlendikten sonra dağıtılabilir

Putin-Erdoğan görüşmesi 4 Eylül'de

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceği duyurulmuştu. 

Ayrıntılar gelecek...