Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan ve ABD'li mevkidaşı Blinken arasında ilk görüşme: İsveç ve F-16 konuları ele alındı

08 Haziran 2023 14:57

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Blinken, Fidan'ı yeni görevi nedeniyle tebrik etti.

Görüşmede, İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı.

Fidan ve Blinken, iki ülke arasındaki ortak gündem konularını ele almak üzere en kısa sürede tekrar görüşme iradelerini vurguladı.

ABD, İsveç'in 11 Temmuz'da yapılacak Vilnius zirvesinde resmen NATO'ya katılabilmesi için Türkiye'nin katılım protokollerini Meclis'ten geçirmesini istiyor. Türkiye ise Stockholm'ün terörle mücadele konusunda henüz gerekli adımları atmadığını savunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında, "Erdoğan’la konuştum. Erdoğan’ı tebrik ettim. Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor. Ben İsveç durumunu çözmek istiyorum, haydi onu halledelim dedim. Yine birbirimizle temas halinde olacağız. Ama temelde bir tebrik telefonuydu" demişti.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışının, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasına bağlı olduğuna ilişkin iddialarla ilgili ise Blinken, 30 Mayıs'ta şunları aktarmıştı:

"İsveç'in NATO üyeliği ve F-16'lar farklı konular. Ancak her ikisi de bizim kanaatimize göre, Avrupa güvenliği için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle hem Türkiye'yi hem de Macaristan'ı, İsveç'in NATO'ya katılımını mümkün olan en kısa sürede onaylamaya çağırıyoruz. İsveç'in artık hazır olması için daha fazla zamana gerek yok. Yönetimimiz, F-16'larla ilgili olarak çok netti. Türkiye'nin NATO ittifakının kritik bir üyesi olarak F-16'lara sahip olmasının, İttifakın en yüksek standartlarında faaliyet göstermesi ve diğer tüm müttefiklerle tamamen birlikte çalışabilir olması için önemli olduğuna inanıyoruz. Bu, ABD'nin çıkarınadır ve bu nedenle bunu gündeme getirdik."

Dışişleri Bakanı Fidan, dün de NATO'ya üye olmak için Türkiye ve Macaristan'dan onay bekleyen İsveç'in Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre Billström, yeni görevi nedeniyle Fidan'ı tebrik etti. Fidan ise görüşmede İsveç'in NATO üyeliği için somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

İsveç'in bu konuda somut adımlar atıp atmadığı konusu 12 Haziran'da Türkiye, İsveç ve NATO'nun yapacağı üçlü toplantıda ele alınacak.