Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika'nın Uluslarası Ceza Mahkemesi'nde İsrail'in Gazze'de soykırım işlediğine yönelik açtığı davaya Türkiye'nin müdahil olduğunu açıkladı.
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile birlikte Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği toplantıda Fidan, davaya müdahil olma kararını hukukçu ve akademisyenlerle görüştükten sonra aldıklarını belirtti.
Riyad'da düzenlenen Gazze zirvesine işaret eden Bakan Fidan, şunları ekledi: "Riyad'da yaptığım gibi İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere Arap devletleri ve Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelerle görüşmemizde şunu gördük: Bazı ülkeler (bu davada) tutum alma durumundalar."
Fidan, Türkiye'nin kısa süre içinde gerekli belgelerle divana başvuruda bulunacağını ifade etti.
Diplomatik kaynakların aktardığına göre Türkiye, bu adımla Uluslararası Adalet Divanı'nda işlemeye devam eden sürece katkı sağlamayı umuyor.
Daha önce Nikaragua ve Kolombiya İsrail'e açılan davaya ilişkin müdahillik başvurusunda bulunmuştu. Divan, bu başvurulara izin verip vermeyeceğini henüz açıklamadı.
"Batı bizim tutumumuza yaklaşıyor"
Fidan, "21. yüzyılda Gazze'de açlıktan ölümler yaşanırken, bölgede toplu mezarlar ortaya çıkarken uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Artık zorlayıcı tepkilerin meydana gelmesi gerekiyor" diye konuştu.
"İsrail-Filistin meselesinde Batı da bizim tutumumuza yaklaşıyor" diyen Fidan, "İsrail'in suçlarına kefil olan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum. Krizin başından beri Gazze'de yaşanan insanlık trajedisinin dünyanın dört bir yanında tepki çekeceğini söyledik. Bugün, İsrail'e destek veren ülkelerde halk sokağa dökülmüş durumda. Gazze'de akan kan yalnızca Gazzelilerin kanı değildir" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına ilişkin Sözleşme (Soykırım Sözleşmesi) uyarınca İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’na 29 Aralık 2023 tarihinde başvuru yaptı.
Türkiye, Güney Afrika’nın başvurusunun hemen ardından, 3 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile bu başvuruyu memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Güney Afrika, Soykırım Sözleşmesi hükümlerinin ihlali gerekçesiyle çeşitli aşamalarda ihtiyati tedbir talep etti.
Bu başvurular üzerine Divan, 26 Ocak ve 28 Mart tarihlerinde bir dizi ihtiyati tedbir kararı aldı.
Türkiye, yaptığı açıklamalarla Divan tarafından hükmedilen ihtiyati tedbir kararlarının, İsrail tarafından derhal ve tam olarak uygulanmasını beklediğini vurguladı.