Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptıkları ikili görüşmeden sonra düzenledikleri basın toplantısında tartıştı.
Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul'daki temsilciliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında Baerbock, Gezi davasında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası alan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı bulunduğunu vurgulayınca Çavuşoğlu, Kavala'nın Almanya tarafından fonlandığını iddia etti.
"Osman Kavala'yı Türkiye'ye karşı kullanıyor, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonlandığını biliyoruz" diyen Çavuşoğlu, Berlin'in ülke oylarını etkilemeye çalıştığını iddia ederek, "Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi toplantısında her ülkeyi arıyorsunuz. Hatta bazı ülkeler onları tehdit ettiğinizi söyledi" diye konuştu. Dışişleri Bakanı, Almanya'nın bu sebeple "Kavala'yı gündemde tutmaya çalıştığını" öne sürdü
Çavuşoğlu Yunanistan'ın AİHM kararlarını ihlal ettiğini ancak Berlin'in bunları gündeme getirmediğini belirtti ve aynı zamanda Almanya'da PKK faaliyetlerinin artış gösterdiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “ Terör örgütlerine kucak açılmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulamak isterim.” dedi.
Çavuşoğlu: Haksıza haksız diyemiyorsunuz; AB üyesi olmak her hakka sahip olmak!
Öte yandan Çavuşoğlu, Almanya'yı Yunan adalarının silahlandırılması tartışması nedeniyle alevlenen Türkiye-Yunanistan geriliminin yeni perdesinde "Haksıza haksız diyememekle" suçladı.
"İhtilaflı konularda taraf tutmak doğru değil. Almanya'dan beklentimiz bu değil" diyen Çavuşoğlu, "Adalar Yunanistan'a verildi. Bazı adalar için şart konuldu. Ama Yunanistan bu maddeleri ihlal ediyor, silahlandırıyor. AB üyesi diye yanlışa rağmen sahip çıkmak doğru değil. Yunanistan'ın verdiği cevap hukuki değil" diye konuştu.
Çavuşoğlu, "Haksızsa 'Haksızsınız' diyemiyorsunuz, bunu diyemiyorsunuz. AB üyesi olmak her hakka sahip olmak. 'AB olarak çözümde neler yapabiliriz' diye Merkel bunu yapıyordu. Kusura bakmayın söylüyorum. 3.taraflara 'tarafsız olun' diyoruz. Almanya'nın tarafsız tutumunun devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'Propaganda' karışıklığı: "Çeviride hata mı var"
Bir gazetecinin Yunanistan'ın mültecileri geri itmesini gündeme getirmesiyle, Berlin'in Atina ile yaptığı görüşmelerle bunu gündeme getirdiğini belirtti. Baerbock, "Belki çeviride bir sorun olabilir mi? Farklı siyasi görüşlere sahip olabiliriz ancak bu propaganda yapıldığı anlamına gelmez" dedi.
"Yunanistan da olsa Türkiye'nin sınırları da olsa ortak bir insan hakları konvansiyonumuz var" diyen Baerbock, bazı ülkelerin alınan kararları uygulamakta geciktiğini söyledi. Alman Bakan, "Avrupa'nın değerlerine göz yumamayız" dedi.
Çavuşoğlu daha sonra Baerbock'tan sözü devralarak, "Tercüme konusunda bir eksiklik varsa düzeltmek isterim. Ben Sayın Baerbock'un propaganda yaptığını söylemedim. Yunanistan'ın yaptığı propagandanın doğru olduğunu kabul ederek dengesiz politika izlememek gerektiğini söyledim" dedi. Çavuoğlu bir kez daha vurgulayarak, "Baerbock'un propaganda yaptığını söylemedim. Bu da doğru olmaz zaten" dedi.
Çavuşoğlu, AB'nin Frontex yapısının Yunanistan'ın Ege'de sığınmacı botlarını itmesine ortak olduğunu söyledi ve Berlin'in bu durumdan haberdar olduğunu dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer ifadeler şöyle:
"NATO'da iki müttefik ülkeyiz. Almanya Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. 2021'de ticaret hacmimiz 41 milyar doları yakaladı. Bu yıl 45, 2023'te 50 milyar dolar ticaret hacmine ulaşabiliriz.
Terörle mücadeleye ilişkin bugün kaygılarımızı kendilerine aktardık. Son dönemlerde listelerini verdim. Almanya'da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz. Sembol ve paçavraları ile birlikte.
Savunma sanayide kısıtlama devam ediyor. Müttefiklik anlayışına uygun olmadığını ilettik. İkili meseleleri ve bölgesel konuları mekanizmalarla birlikte ele alabilmeliyiz.
Çavuşoğlu: Vize serbestisinin hayata geçmesi Türkiye'nin haklı talebidir
Türkiye AB ilişkileri de masada. Türkiye olarak siyasi engellerin kaldırılmasını istiyoruz. AB'nin somut adımlar atması gerekiyor. Vize serbestisinin hayata geçmesi bizim haklı taleplerimizdir.
Bölgesel konular içinde Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye var. Tahran'daki toplantı hakkında da bilgi verdim. Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutum istiyoruz. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz. İki tarafı dinlemek gerekiyor.
AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip diğer taraf Türkiye'nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz. Türkiye her türlü konuşmaktan yana. Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşılığının artmasından endişe duyuyoruz. Bu konuda Almanya'yla işbirliğine hazırız. Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşılığının artmasından endişe duyuyoruz. Bu konuda Almanya'yla işbirliğine hazırız."
Baerbock: Mülteciler konusunda finansal desteği sürdürmek istiyoruz
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından söz alan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, şu ifadeleri kullandı:
"Farklı görüşlere sahip olsak bile nezaketten ibaret olmayan sözler sorumlu bir politika yürüttüğümüzü gösteriyor. İki ülke ilişkileri özel öneme sahip. Yeni ortaklıklar çok önemli. Enerji ihtiyacı çok büyük. Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması bizim için çok önemli.
Suriyeli mültecilerle bir araya geleceğim. Türkiye'ye teşekkür borçluyuz. Bu kadar çok insanı kabul etmeniz çok etkileyici. 4 milyon mültecinin güvenle yaşamaları önemli. Biz de finansal olarak desteği sürdürmek istiyoruz. Yeni bir askeri çatışma insanlara acı yaratacaktır. İstikrarsızlık IŞİD gibi örgütlere yarayacaktır.
Görüşmede vurguladık, Türk halkı kendi güvenliğini sağlama hakkında sahip. Terör tehdidi olduğunu biliyoruz. AB ve Almanya'da PKK'yı terör örgütü olarak listeledi. Bazı münferit olaylara değinildi. Hangi sebep olursa olsun kundaklama örneğin cezalandırılır. Her hukuk devleti gibi Almanya da takip eder.
"Gerilimi tırmandırarak Doğu Akdeniz konusunu çözemeyiz"
Bizim iç sınırlarımız yok, ortak dış sınırlarımız var. AB'nin bu sınırları önemli. Doğu Akdeniz konusundaki hususları tırmandırarak çözemeyiz. Müttefikler olarak sınırlarımıza saygı duymamız gerek.
Siyasi olarak ayrılmamalıyız. Ortak temel, Avrupa Konseyi'ne sahibiz. Her din için geçerli, yeni Alman hükümeti anti İslamizm ve ırkçılık konusunda güvenlik konusunda emniyet memurları gibi ayrımcılıkla mücadele sorumluları gibi yeni yapılar oluşturduk. Hiçbir hükümet hatasız değil. Fakat haksızlığa uğrayan hakkını arayabilmeli.
Baerbock: AİHM kararları uygulanmalı
Avrupa Konseyi'nde 70 yıl önce temel oluşturuldu. Devlet tarafından haksızlığa uğrayanlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmeli. Benim sorumluluğum, AİHM'in kararlarının uygulanmasını sağlamak. Osman Kavala'nın tahliye edilmesi kararı da buna dahil. Bu konuları ifade etmek kolay değil. Birbirimizi dinlememiz lazım. Farklı görüşleri ele aldık. Dostluk yüzeysel sözler söylemek değil dürüst olmak önemli. Saygı önemli.
Libya konusuna da değindik. Libya Konferansı'yla uluslararası bir süreç başlatılmaya çalışıldı. Basın toplantısı sonrası görüşmelerimiz sürecek."
Çavuşoğlu'ndan AİHM ifadelerine tepki: Kavala'yı fonladınız, ondan gündemden düşürmüyorsunuz
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, şu cümleleri sarf etti:
"Suriye'de Türkiye olarak tüm terör örgütlerine karşı şehitler verdik. bugün tehdit oluşturuyorlar. Müttefiklerimizden beklentimiz, 'terör kaygılarını anlıyoruz' derken, sadece sözle değil katkı vermelerini bekleriz. DAEŞ'le mücadele etmek istiyorsanız sahaya inersiniz. YPG, DAEŞ'le mücadele etmiyor. Yunanistan'ın geri itmelerini ölüme terk etmeleri AB sınırlarını korumak anlamına gelmez. Göz yummak insani değil. AİHM, Avrupa Konseyi ortak değerleri var. Ama sorunsuz bir ülke yok.
Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan'dan geldi sayın Bakan. 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa'da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya'da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili. 6 yıl önce alındı. 'Benim ülkemde uygulanmıyor' dese saygı duyarım.
AİHM'in aldığı serbest bırakma kararı uygulanmıştır. Farklı suçlamalardan ceza almıştır. İç hukuk içinde mahkemelere başvurabilir. AİHM, Türkiye'de iç hukuk yolu tükenmeden karar alıyorsa, bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala'yı fonluyorsunuz. destekliyorsunuz. Oylamalar olurken, ülkeleri arayıp, bazı ülkeleri tehdit ettiğini söylüyorsunuz. Niye Türkiye'nin atılması isteniyor? İki yüzlülük yapmadan oturup konuşulması gerektiğini konuşmaya hazırız."