Gündem

"Dezenformasyonla mücadele" yasası: 'Yanıltıcı bilgi yayana hapis' maddesinin düzeltilmesi bekleniyor

Bazı AKP'li milletvekillerinin, “Teklif internet ve sosyal medya düzenlemesi olacaktı, ancak 5167 sayılı basın yasasına düzenlemeye dönüştü” dedikleri öğrenildi

21 Haziran 2022 08:55

Tartışma yaratan "dezenformasyonla mücadele teklifi"nin önergelerle düzenleme yapılması için kulisler sürüyor. Ceza kanununa “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna 3 yıl hapis cezası getiren düzenlemenin önergeyle değiştirilmesi bekleniyor.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen 'dezenformasyonla mücadele' teklifinin 29. maddesiyle ilgili olarak AKP içerisinde de eleştiriler bulunuyor. Halk arasında endişe, korku, veya panik yaratmak saikiyle yapılan haberlere yönelik 3 yıla kadar Hapis cezası öngören 29. maddeye itiraz ediliyor. Maddenin muğlak olduğu, ‘dezenformasyon yapılıyor’ gerekçesiyle gazeteciliğin engelleneceği yorumları yapılıyor. Bazı AKP'li milletvekillerinin, “Teklif internet ve sosyal medya düzenlemesi olacaktı, ancak 5167 sayılı basın yasasına düzenlemeye dönüştü” dedikleri öğrenildi.

Geçen haftaki komisyonda, düzenlemenin yargı vesayetine neden olacağı eleştirileri yapılmış, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ile Parlamento Muhabirleri Derneği’nin (PMD) söz alma talepleri de reddedilmişti. Teklifin, Genel Kurul aşamasında düzeltilmesi için kulis faaliyetleri sürüyor.