Gündem

Depremin üstünden 16 ay geçti, vatandaşların su sorunu çözülmedi: "Sağlığımız tehdit altında, yetkililer nerede?"

21 Mayıs 2024 09:01

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 16 ay geçmesine karşın afetzedelerin çoğu sorununa çözüm bulunamadı. Hatay’daki su sorunu, yağışların ardından kentin sel suları altında kalmasıyla yeniden derinleşti.

BirGün'den İlayda Kaya'nın haberine göre, Defne’deki Çekmece Mahallesi’nde bulunan Pınarbaşı Konteyner kentte şebeke sularının sık sık kesildiği belirlendi. Bazen günlerce gelmeyen, su geldiğinde ise pis ve kötü kokulu aktığı söyleyen afetzedeler altyapı sorunlarından şikâyet etti. Sorunlarla ilgili yetkililere seslenen depremzedeler, “Şebeke sularıyla kanalizasyon suyu karıştığı için suyu kullanamıyoruz. Hasta olacağız” dedi.

Konteyner kentte kalan bir kadın vatandaş yaşadıkları sorunları şöyle aktardı:

“Herkesin ayrı bir mağduriyeti var. 1 buçuk yıldır depremzedeyiz. Konteynerlerimizin su ihtiyacı karşılanmıyor. Perişanız. Benim konteynerim yanmıştı. Konteynerimi yenilediler ama içindeki eşyalar gitti. Hiç yardım gelmiyor.” Konteynerde kalan başka bir yurttaş da “Şebeke suyunu kullanamıyoruz. Su içemiyoruz. Selden sonra su sorunu yaşadık ve hâlâ sürüyor. Sular gelince pis ve sarı renkte geliyor. Çocuklarım yara içinde, suların kesilmesinin ardından çamaşırhaneleri de kullanamadık. Kıyafetlerimizi elimizde yıkıyoruz” 

Çekmece’de az hasarlı evde yaşayan başka bir vatandaş da, “Birkaç gün evimizde su sorunu yaşadık. Sular önce pis geldi ancak şimdi evimde arıtma tesisi sebebiyle sular biraz daha açık renkte gelmeye başladı. Buradaki konteyner kentlerde arıtma tesisi yok, bu sebeple sular tamamen pis” 

Samandağ ilçesindeki Çiğdede Mahallesi’nde de durum farksız. Çeşmelerden pis ve kokulu su aktığını belirten yurttaşlar yetkililere seslendi. Yurttaşlar “Sağlığımız tehdit altında. Yetkililer nerede? Bu sorunu kimler giderecek? Büyükşehir Belediyesi devreye girsin” diyerek tepki gösterdi.