Gündem

Depremin sembolü karbon bina da yıkıldı

13 Ağustos 2023 09:41

15 yıl önce ‘karbon fiber’le güçlendirildiği için depremlerde dimdik ayakta kalan Antakya Belediye Kooperatif Evleri’ndeki A2 Blok, yenileme çalışmaları kapsamında yıkıldı. 48 yıllık binanın güçlendirilmesiyle hayatı kurtulan bina sakinleri bilimin bir sembolü olarak binanın ‘anıt’ olması için başvurmuştu.

Antakya Sümerler Mahallesi’nde 1975 yılında temeli atılan Belediye Kooperatif Evleri’ndeki A3 Blok Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tamamen yıkılırken A1 Blok da ağır hasar alarak yan yattı. A2 Blok ise dimdik ayakta kalarak “mucize”nin adı oldu. 60 kişinin burnu bile kanamadan 48 yıllık binadan sapasağlam çıkmasının ardındaki asıl mucizenin ise “karbon fiber” yöntemi olduğu sonradan anlaşıldı.

15 yıl önce güçlendirildi 

Çeliğe göre çok daha güçlü olan 0.1 milimlik karbon lifli polimerler ile bina güçlendirme yöntemini 2008’de ODTÜ’de yüksek lisans yapan Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya attı. Ancak uygulamayı hayata geçirmek için gerekli maddi imkân yoktu. O dönem fakültenin dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Güney Özcebe devreye girdi. NATO ve TÜBİTAK’tan 50 bin Euro finansman desteği alındı. Karbon fiber malzeme A2 Blok’taki her bir dairenin iç duvarlarına, 8-9 ay gibi kısa bir zamanda, çaprazlama şekilde monte edildi. Yöntem uygulanırken apartman sakinleri de evlerinden taşınmadı.