Gündem

Depremden sonra kayıplara karışan "Ölüm Müteahhitleri"

Binlerce kişinin ölümüne neden olan failler aylardır bulunamıyor

06 Mart 2024 11:23

6 Şubat depremlerinde yıkılan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan binaların incelemesi sonucunda, yapıların bir kısmında sonradan kolon kesme, yönetmeliğe aykırı inşaat, malzeme eksikliği ve imar affı gibi usulsüzlüklerin olduğu belirlendi. Yürütülen soruşturmalarda ise bazı müteahhitlerin hâlâ firarda olduğu tespit edildi.

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre, deprem sonrası yaşanan ihmallere bağlı olarak binlerce kişinin ölümüne neden olan failler, 13 aydır bulunamıyor. Antakya'da, yıkılan her dört binadan birini yapan Özburak İnşaat'ın sahipleri Hikmet Günsay ve ailesi, depremin hemen ardından kaçtı.

Hatay'daki 106 kişinin hayatını kaybettiği Farklı Yaşam Rende Sitesi'nin müteahhidi Fevzi Yılmaz ile Adana'da 40 kişinin ölümüne neden olan 16 katlı Sami Bey Apartmanı'nın müteahhitleri Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik de kayıplara karıştı.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesindeki Palmiye Sitesi de deprem felaketinde yıkıldı. 6 bloklu sitenin 3 bloğu yerle bir oldu. Bu sitenin müteahhidi Ali Babaoğlu ise firari. Diğer yandan, Kahramanmaraş’ta 35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada binada perde betonun yapıldıktan sonra kesildiği belirtildi. Asli kusurlu olarak gösterilen ve taksirle ölüme neden olma suçundan yakalama kararı çıkartılan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel firari sanıklar arasında yer alıyor.