Dünya

Depremde en az 2 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye'ye yardımların nasıl ulaştırılacağı tartışılıyor

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılamadığı bildirilken binlerce insanın hala enkaz altında olduğu aktarıldı

08 Şubat 2023 11:39

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremden ağır etkilenen, en az 2 bin kişinin yaşamını yitirdiği Suriye’ye uluslararası yardımların ulaşmasına ilişkin sorunlar gündeme geldi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde en az 2 bin kişinin yaşamını yitirdiği Suriye’de ülkede muhalif grupların kontrolündeki kuzeye yardımların nasıl ulaştırılacağı tartışma konusu oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Ajansı, deprem hasarı ve kar nedeniyle Suriye’de çok sayıda yolun kapandını bildirdi. BM, depremden önce dahi Suriye’de 4 milyon insanın sınır dışından yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılamadığı bildirilken binlerce insanın hala enkaz altında olduğu aktarıldı.

Britanya’da uluslararası yardımlardan sorumlu bakan Andrew Mitchell, Suriye’nin kuzeyine yardım ulaştırmaya ilişkin sorunların farkında olduklarını ancak Britanya’nın, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren "sivil savunma" ekibi Beyaz Baretliler ile birlikte çalışacağını söyledi. Mitchell, yardımların ulaştırılması için Suriye’nin kuzeyindeki tüm Türkiye-Suriye sınır kapılarının açılması gerektiğini vurguladı.

Şam’da hükümet ise Suriye’nin kuzeyine yardımların ulaştırılmasına yalnızca bir sınır kapısından izin vermeyi sürdürüyor. Şam, kuzeydeki diğer sınır kapılarını Suriye’nin egemenliğini tehlikeye atacağı ve bölgenin kontrolü geri sağlama çabalarını engelleyeceği sebebiyle kabul etmiyordu.

BM’nin eski İnsani Faaliyetler Birimi Başkanı Mark Lowcock, “Suriye’de depremden en çok etkilenen yerlerin Türkiye destekli muhalif gruplar yönetiminde olduğu görülüyor. Bu bölgelere girebilmek için Türkiye’nin rızasına ihtiyaç var. Suriye hükümetinin çok yardımcı olmayacağı görülüyor” dedi.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Bassam Sabbagh, Şam’ın BM’nin Türkiye üzerinden diğer sınır kapılarından geçerek Suriye’ye yardım sağlamaya izin verip vermeyeceğine ilişkin soruya net bir yanıt vermese de “hükümet Suriye toprakları üzerindeki tüm Suriyelilere yardımları ulaştırmaya hazır” dedi.

ABD Atlantik Konseyi düşünce kuruluşunun Suriye’den sorumlu yetkilisi Kuteybe İdlbi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın sınır ötesi yardım konusundaki ısrarının, yardımın nasıl yapıldığıyla ilgili olmadığını söyledi. İdlbi, “Yardımı kimin dağıttığı ve kuzeybatıdaki insani yardım operasyonlarının ekonomisini kimin kontrol ettiği hakkında. Hiç kuşkunuz olmasın, Esad hükümetinin kuzeybatı Suriye'de herhangi bir yardım operasyonu gerçekleştirme kapasitesi yok.” dedi.

TIKLAYIN - Suriye'de deprem kaynaklı ölüm sayısı 2 bin 530'a yükseldi