Ekonomi

Deprem turizmi de vurdu, turizmcinin umudu yaza kaldı

29 Mart 2023 06:18

Depremin mayıs ayına kadar rezervasyonları olumsuz etkilediğini belirten turizm sektörü temsilcileri, yerli turistin seçimlerin ardından, yabancının ise hazirandan itibaren hareketleneceğini düşünüyor.

Hem iç pazarda, hem dış pazarda depremin olumsuz etkilediği turizm sektöründe nisan ayı da sıkıntılı geçecek. Başta kayak olmak üzere, şubat ve mart konaklamalı tüm yurtiçi ve yurtdışı rezervasyonlarında ciddi iptallerin ve ertelemelerin yaşandığı sektörde "erken rezervasyon" satışları da sıfıra indi.

Ekonomi gazetesinin haberine göre; felaketin ardından yabancı turistler deprem bölgesi ile tatil destinasyonu arasındaki yakınlığı ve otellerin depremlere dayanıklılığını sorgulamaya başladı.

Yaklaşan seçimlerin de hem yurt dışında hem iç pazarda satışları etkilediğini belirten sektör temsilcileri bayram satışlarının Ramazan’da gerçekleşmesini bekliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen bu yaz rekor umudunu kaybetmeyen sektör, haziran ayında beklenen hareketliliğinin yeteceğini belirtiyor.

"Talep seçimlerden sonra artacak"

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, bölgede tesislerin 1 Nisan itibariyle açılmaya başlayacağını hatırlatarak depremin hemen ardından durgunluk yaşandığını ancak geçen hafta itibariyle rezervasyonların gelmeye başladığını kaydetti.

Türkiye’deki tesislerin fiyat, kalite, fiziki olanaklar ve kapasite açısından rakipsiz olduğunu belirten Sili, "Önümüzde seçimler var, insanlar beklenti içerisinde. Bu nedenle pazarda, seçimlerin yapılacağı zamana kadar çok fazla bir hareket beklemiyoruz. Diğer taraftan yurt dışında görüştüğümüz tur operatörlerinden ve devamlı gelen misafirlerimizden edindiğimiz bilgiye göre seçimlerin bitmesiyle Türkiye’ye çok daha yoğun bir talep olacak. Yatak fazlalığı nedeniyle Alanya gibi belirli bölgelerde Nisan sıkıntılı geçer. Mayıs ayında da hareketlenme olacak ama hazirandan önce net olarak devreye girmez" diye konuştu.

"Rezervasyonlarda ciddi iptaller ve ertelemeler yaşandı"

Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal ise felaketin turizm sektörünü hem iç hem dış pazarda olumsuz etkilediğini, tüm rezervasyonlarda ciddi iptaller ve ertelemeler yaşandığını söyledi.

Karayal şu görüşleri paylaştı: "Bunun yanı sıra ülke genelindeki moral bozukluğu nedeniyle yaklaşık 1 ay boyunca yaz dönemi için erken rezervasyon satışları da neredeyse sıfır seviyesinde seyretti. İileri tarihli rezervasyonlarda ve bayram dönemi rezervasyonlarında ise ciddi bir iptal talebi almadık.

Bayram satışlarının büyük çoğunluğu, Ramazan döneminde gerçekleşecek gibi görünüyor. Bayram tatili ve seçim sonrası dönemde, satışlarda büyük bir hareketlenme bekliyoruz. Özellikle Kıbrıs, Antalya ve Bodrum tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor
." 

Haberin tamamı için tıklayın...