Dünya

Deprem çevre ülkeleri de etkiledi: Suriye'de en az 1356 kişi yaşamını yitirdi

Muhalif kontrolündeki bölgelerde binlerce insanın yıkılan yapıların altında kaldığı belirtildi

06 Şubat 2023 07:13

Güncelleme: 07 Şubat 2023 01:28

T24 Dış Haberler

Merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan, 7.7 büyüklüğünde depremde Suriye'de de yıkım ve can kaybı yaşandı. 

Suriyeli yetkililer, Hama ve Lazkiye'de en az 1356 kişinin öldüğünü ve 3 bin 419'den fazla kişinin yaralandığını belirtti.

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren 'sivil savunma ekibi' Beyaz Baretliler, ülkenin kuzeyinde onlarca kişinin enkaz altında kaldığını belirtti. 

Sahadaki AA muhabirlerinin Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beyaz Baretliler, yerel yetkililer, sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 430 kişi öldü, en az 1050 kişi yaralandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, uluslararası tarafları, Suriye kurtarma ekiplerinin yetersizliği nedeniyle, yaralıları kurtarmak için derhal müdahale etmeye ve insani felakete karşı koymaya çağırdı.

Beyaz Baretliler, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada hayatta kalanların kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. 

The Washington Post'a konuşan bir Beyaz Baretliler kaynağı, bölgedeki bombalamalar nedeniyle "altyapı olmadığını",  bunun da depremin oluşturduğu riski artırdığını" vurguladı.

Deprem çevre ülkelerde de etkili oldu

Deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak'ta da hissedildi.

İtalya'da Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (Ingv) Tsunami Alarm Merkezi (Cat) tarafından işlenen verilere dayanarak, Sivil Koruma Dairesi, depremin ardından İtalya kıyılarına ulaşan olası tsunami dalgaları için bir uyarı yayınladı. Bu uyarı ilerleyen saatlerde kaldırıldı.