Gündem

Deprem konutlarının ihaleleri, Rönesans Holding’i ilk sıraya taşıdı

07 Ağustos 2023 09:10

6 ve 20 Şubat'ta yaşanan ve 11 ili sarsan Kahramanmaraş merkezli büyük depremler, ihale sıralamasını değiştirdi. Deprem konutlarının pazarlıkla yapılan ihaleler, muhalefet tarafından, "5'li Çete" olarak anılan şirketleri geride bırakarak Rönesans Holding'i ilk sıraya taşıdı.

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Türkiye’de ve yurt dışında bulunan büyük inşaatları üstlenen, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Marmaris Okluk’taki Yazlık Saray’ı inşa etmesi nedeniyle “Saray müteahhidi” olarak isimlendirilen Rönesans Holding, bağlı şirketlerinin aldığı ihalelerle, “Pazarlık şampiyonu” oldu.

Rönesans Holding’e bağlı Rec Uluslararası İnşaat Şirketi depremle yıkılan kentlere 6 bin 561 afet konutu yapılması için pazarlıkla gerçekleştirilen ihaleleri üstlendi. 13,1 milyar TL’lik sözleşmeye imza atan şirket, 16,1 milyar TL’lik İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin yapımını da üstlendi. 2 milyar liralık “Cerrahpaşa Hastane Yapıları Kompleksi Kaba İnşaatı İşi”ni de alınca pazarlıkla ihale verilen şirketlerin ilk sırasına yerleşti. 2022'de pazarlıkla ihale üstlenen şirketler sıralamasında ilk 10'da bile olmayan Rec İnşaat, bu ihalelerle büyük sıçrama yaptı.

Çinli şirket dördüncü

Rec İnşaat’ın ardından sıralanan şirketler ve üstlendikleri ihale büyüklükleri ise şöyle:

• Kolin İnşaat: 29,1 milyar TL sözleşme bedelli 55 ihale.

• Kalyon İnşaat: 29,1 milyar TL sözleşme bedelli 33 ihale.

• China National Machinery -Taşyapı İnşaat Ortaklığı: 27,5 milyar TL sözleşme bedelli bir ihale.

• Makyol İnşaat: 26,4 milyar TL’lik 32 ihale.

•Yapı ve Yapı İnşaat: 25,5 milyar TL’lik 30 ihale.

İstisnai olarak kullanılması gereken adrese teslim kamu alımlarının ağırlığı büyüyor. Sınırlı kaynaklar belli çevrelere aktıkça milyonları kuşatan yoksulluk daha da artıyor.