Gündem

Deprem bölgesinde tuvalet ve hijyen sorunu

10 Şubat 2023 17:05

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı bölgede tuvalet ve hijyen sorunu baş gösterdi. Uzmanlar salgın hastalık riskine dikkat çekiyorlar.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, Whatsapp grupları üzerinden paylaştığı mesajda hijyen sorunun büyüdüğünü söyledi. Gönüllülerin ve görevlilerin ihtiyaç gidermek için başka illere gittiklerini belirten Çakar’ın mesajı Twitter’da hızla yayıldı.

Deprem bölgesinden gün boyu yayın yapan muhabirler de çevreyi saran koku, tuvalet eksikliği ve hijyen sorunlarının altını çizdiler.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Hatay’ın Antakya İlçesinde Fox TV’ye bağlanarak yaptığı açıklamada ”Seyyar tuvalet çok önemli bir ihtiyaç mesela. Deprem bölgesinde hijyen sorunu var; yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir” dedi.

Deprem bölgesinde inceleme yaparken tuvalet ve hijyen sorununu dile getirenlerden biri de CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba oldu. Ağbaba, Fox TV canlı yayınında acil ihtiyaç listesini “Seyyar tuvalet, çocuk ve hasta bezleri, hijyen malzemeleri ve jeneratör” olarak sıraladı.

Tuvalet ve hijyen sorunu sosyal medyada da kampanyaya dönüştü. Twitter’da binlerce kişi “Deprem bölgesine tuvalet karavanları, hijyen ürünleri istiyoruz” mesajlarını paylaştı.

Gazeteci Timur Akkurt, “Deprem bölgesinde en önemli sıkıntılardan bir tanesi hijyen! Sağ kalanlar salgın hastalıklara kurban edilmesin!” paylaşımı yaptı.

Mete Yarar da “Su olmayan deprem bölgelerinde en büyük problem hijyen şartlarında başlayan sıkıntılar. Tuvalet ve biriken çöpler. Afet bölgeleri ile koordine ederek bu malzemeleri göndermek lazımdedi.

Gazeteci Şirin Payzın’da seyyar tuvalet çağrısı yapanlardan biriydi.

 

Ahbap, depremin ikinci günü bu sıkıntıyı öngörerek tuvalet. Banyo, 2 ton temiz su ve jeneratör taşıyan 2 adet hijyen TIR'ını deprem bölgesine göndermişti.  Sivil toplum kuruluşları ile belediyeler özellikle seyyar tuvalet imalatı ve bölgeye gönderilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.