Dünya

Deniz Zeyrek: Trump, Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma işinde olduğu gibi Golan tepkilerini de ciddiye almıyor

"Trump ile Netanyahu sıkça görüşüp ortak politikalar belirliyor"

26 Mart 2019 11:17

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıma" kararını değerlendirdi. "Yaklaşan seçimleri kazanmak isteyen Donald Trump ile Binyamin Netanyahu'nun sıkça görüşüp ortak politikalar belirlediğini" yazan Zeyrek, "Trump, Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma işinde olduğu gibi Golan tepkilerini de ciddiye almıyor" ifadelerini kullandı.

Zeyrek'in "Esad’ı destekleme zamanı mı?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Suriye iç savaşı çıktığı günden beri İsrail'in Golan'daki askeri yığınağı artmıştı. Özellikle İran Devrim Muhafızlarının Golan sınırlarına kadar gelmesi bahane edilmişti. Ruslar, İran'ı Golan'dan 70-80kilometre içeride tutacaklarına dair İsrail'e güvence verseler de bu sözü yerine getirmemişti.
Ülkelerinde siyaseten sıkışan ve yaklaşan seçimleri kazanmak isteyen Donald Trump ile Binyamin Netanyahu, sıkça görüşüp ortak politikalar belirliyor. “ABD Elçiliğinin Kudüs'e taşınması”, Trump'ın test hamlesi oldu ve birkaç öfkeli açıklama ile BM'deki nafile toplantılar kendisine cesaret verdi. Suriye'deki iç savaşın geldiği nokta da “Golan Tepeleri'nin İsrail toprağı olarak tanınması” adımının atılması için en elverişli konjonktürdü.
Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar ve Türkiye gibi bir çok ülke Trump'ın bu adımına da “şiddetle” karşı çıkıyor ama Trump, Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma işinde olduğu gibi Golan tepkilerini de ciddiye almıyor.


Zeyrek'in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz