Gündem

Denetimli serbestlik talebi reddedilmişti: Barış Pehlivan'ın avukatından itiraz

07 Ağustos 2023 14:42

5. kez cezaevine girmeye hazırlanan gazeteci ve Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan'ın denetimli serbestlikten faydalanmak için yaptığı başvurunun kabul edilmemesinin ardından avukatı Hüseyin Ersöz, bugün Nöbetçi İnfaz Hâkimliği'ne başvurarak Marmara Cezaevi’nin verdiği karara itiraz etti.

Üç yıl önce yayımladığı haber nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen Pehlivan, Covid-19 izninin bittiği gerekçesiyle bir kez daha cezaevine giriyor.

31 Temmuz’da çıkarılan kanunla “terör suçları” dışında ceza almış her suçtan hükümlünün cezaevine dönmeme imkânı verildi. Ancak aynı düzenleme kapsamında olmasına rağmen Pehlivan, bu imkândan yararlanamadı. Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, birçok ağır suçlunun da yararlandığı denetimli serbestlik düzenlemesinden faydalanabilmesi için Bakırköy 5. İnfaz Hâkimliği'nden bulunduğu talebe yanıt Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan geldi. Cezaevi, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik şartları oluşmadığı ifade edilerek talebin "yerine getirilemediğini” söyledi.

Avukat Hüseyin Ersöz, bugün Nöbetçi İnfaz Hâkimliği'ne başvurarak Marmara Cezaevi’nin verdiği karara itiraz etti. Ersöz, yarın bir kez daha Pehlivan’a denetimli serbestlik kararı verilmesi için başvuruda bulunacak.

Ne olmuştu?

Pehlivan, 2 Ağustos'ta Cumhuriyet'te yayımladığı "5" başlıklı köşe yazısında 5. kez cezaevine gireceğini açıklamıştı. 31 Temmuz’da çıkarılan yasadan faydalanmak için talepte bulunduğunu belirten Pehlivan, Bakırköy İnfaz Hâkimliği’nden çıkacak karara göre, cezaevine girip girmeyeceğinin netleşeceğini söylemişti. Pehlivan'ın denetimli serbestlik talebi ise reddedilmişti.

Avukat Ersöz, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Cezaevi Müdürlüğü bu kanunun uygulanma şartlarını göz ardı etmiş; Barış Pehlivan hakkında uygulamayacağız demiş. Kendisini kanun koyucunun yerine koymuş" ifadelerini kullanmıştı.