Seçim 2024

DEM Parti Sözcüsü Doğan: Kısa adımıza dair yakıştırmalar yapılıyor; partimiz bu ülkenin DEM'i, mayası, rengi

22 Şubat 2024 17:34

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, "Kısa adımıza dair yakıştırmalar yapılıyor. Özellikle de iktidar tarafından... Boşuna çabalamasınlar. partimiz bu ülkenin DEM'i, bu ülkenin mayası, bu ülkenin rengi, bu ülkenin umudu. Demokratik yerel yönetimler anlayışı demokratik siyasetin de anahtarı. DEM Parti olarak bir yandan da yakıştırmaların yanı sıra iktidarla gizli görüşmeler yapmakla itham ediliyoruz. Tekrar söylüyoruz; yaptığımız hiçbir görüşmeyi söylemekten kaçınacak bir gelenekten gelmiyoruz. AKP veya iktidar bloğuyla herhangi bir görüşme yapıyor olsak bunu tüm açıklığıyla paylaşmaktan asla kaçınmazdık" dedi. Doğan açıklamalarının ardından 6 büyükşehir belediyesi için eş başkan adaylarını açıkladı. 

DEM Parti Sözcüsü Doğan, seçim gündemi ve güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Doğan, şunları söyledi: 

"Yıllardır süregelen mücadelemiz bu topraklarda yaşayan herkesin özgürce ana dilinde kendilerini ifade edebilmesi mücadelesi. Bu aynı zamanda yaşamın her alanında dayatılan tekçiliğe karşı da bir mücadele. Türkiye'de bu sistemin başta Kürtçe'ye ve Kürt meselesine yaklaşım olmak üzere değişmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Dün Meclis Genel Kurulu'nda gördük ki tarih, yaşananlar bizi teyit ediyor, ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Bu hakikati tüm Türkiye toplumunun gözleri önüne seriyor.

"Aldığımız hiçbir karar birilerine jest ya da set değildir"

Partimiz, siyaseti ilkeler, halkaların kazanımları doğrultusunda yürüten neredeyse tek parti Türkiye'de. Bu nedenle partimizi siyasetin hem kurucu öznesi hem de geniş halk tabanıyla birlikte belirleyici gücü, aynı zamanda da oyun kurucu gücü. Ve tabii ki antidemokratik uygulamaları, oyunları bozabilecek bir güce de sahip. DEM Parti, demokratik güç birliklerinden oluşan bir parti ve bu yan yana gelişleri büyütmeyi hedefleyen bir parti. Bu çerçevede ülke sorunlarının çözümünü, demokratik siyasetin genişletilebilmesi için ilkesel ve kamuoyuna açık görüşme ve müzakereler yürütebileceğini defaatle söyledi, söylemeye de devam ediyor. Halkların kazanımını esas almayan hiçbir karar, anlaşma ve uzlaşmanın tarafı olmaz, olmayacak DEM Parti. Aldığımız hiçbir karar birilerine jest ya da set değildir ama bazı şeylere set koyuyoruz. Bazıları kazansın ya da kaybetsin diye değil, halklar kazansın diye çaba sarf ettik, sarf etmeye devam ediyoruz.

"Cesaret; kutuplaştıran, ayrıştıran dile ve söylemlere sarılmadan yolu sonuna kadar yürümek"

Kapılarımız bu ülkenin üçüncü yol siyasetini eşit güç olarak gören, Kürt halkını eşit yurttaş olarak kabul eden herkese her zaman olduğu gibi açık ve açıktı. Asıl cesaret; kutuplaştıran, ayrıştıran dile ve söylemlere sarılmadan yolu sonuna kadar yürümekti. Kapıdan girmeyi cesaret sayanların siyasetleri ne yazık ki dillerine de yansıyor. Partimize dönük iktidarın kullandığı dille aynı tempoyu tutturmaya çalışmak, bu siyasetle yarışa girmek geçmişte de olduğu gibi bugün de kimseye kazandırmadı, kazandırmıyor, ne yazık ki hiçbir faydası da olmuyor.

"AKP ile görüşsek söylemekten kaçınmazdık"

DEM Parti olarak iktidarla gizli görüşmeler yapmakla itham ediliyoruz. Tekrar söylüyoruz ki yaptığımız hiçbir görüşmeyi söylemekten kaçınacak bir gelenekten gelmiyoruz, buna ihtiyaç duymayız. Şayet AKP ile ya da iktidar blokuyla herhangi bir görüşme yapıyor olsaydık bunu tüm açıklığıyla sizlerle, kamuoyuyla, kulağı bizde olanlarla paylaşmaktan asla kaçınmazdık. Bu şekilde bir dezenformasyon siyaseti yürüterek DEM Parti seçmeninin kafasını karıştırmaya çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Bizler, Kürt sorununda onurlu, eşit, adil ve kalıcı bir barış için görüşülmesi gereken herkesle görşürüz. Bu konuda sorumluluk üstlenen, üstlenmek isteyen, rol ve misyon sahibi olan ve olmak isteyen herkese kapımızın açık olduğunu sayısız kez ifade ettik."

6 şehrin adayları açıklandı 

Doğan, "Adana Büyükşehir Belediyesi hakkında, son yaptığımız açıklamada kent uzlaşısı görüşmelerinin sürdüğünü söylemiştim. Adana Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adaylarımız Şehriban Defişat ve Mahfuz Güleryüz, Aydın Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adaylarımız Suzan Koç ve Raif Kanat, Hatay Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayımız Perihan Pakize Sinemillioğlu, İzmir'deki adaylarımız Türkan Aslan ve Akın Birdal, Muğla Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adaylarımız Candan Süsoy ve Yusuf Uludağ, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adaylarımız Müselma Keskintürk ve Sadi Özdemir" dedi.