Seçim 2024

DEM’de Başak Demirtaş gündemi: Yeni isim tartışılıyor

Birden fazla yapılan MYK toplantısında Başak Demirtaş’ın adaylığı konusunda görüş birliği sağlanamadı

07 Şubat 2024 14:20

HDP’nin tutuklu eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığından çekilmesi, kulislerde farklı iddialara yol açtı.

 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde kritik önemde bulunan İstanbul’da AK Parti ve CHP’nin yanı sıra bir çok siyasi partinin adayı netleşirken PM ve MYK toplantıları sonrası aday çıkaracağını açıklayan ancak aday yapılacak ismi henüz açıklamayan DEM Parti, “Partim isterse aday olurum” diye açıklama yapan Başak Demirtaş’ı günlerce aday gösterip göstermemeyi tartıştı. CHP ile yapılan bir dizi görüşmeden sonuç alınamaması üzerine tabanın talebi doğrultusunda İstanbul’da aday çıkarma kararı alan DEM Parti’nin kararı, kulisleri hareketlendirmişti.   

TIKLAYIN - Başak Demirtaş açıklama yaptı: İstanbul için aday olmayacak

 “Demirtaş havuzda”

 Başak Demirtaş’ın DEM Parti’den İstanbul adayı olabileceği açıklamasına partisinden resmi anlamda net bir yanıt verilmezken bazı parti yetkilisinin, “doğal adayımız” demesi, Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın ise, geçtiğimiz hafta yaptığı haftalık toplantısında, “Başak Demirtaş da aday havuzumuzda” demesi dikkat çekmişti.

 Tartışmalı toplantılar

 Başak Demirtaş’ın aday olması durumunda İstanbul’da seçimde dengeleri değiştireceği, CHP’ye kaybettirip AK Parti’ye kazandıracağı yorumlarına rağmen parti yönetiminin uzun süre sessizliğini koruması farklı tartışmaları gündeme getirmişti. DEM Parti’den İstanbul adayına ilişkin henüz resmi anlamda bir açıklama yapılmazken kulislere sızan bilgiye göre, birden fazla yapılan MYK toplantısında Başak Demirtaş’ın adaylığı konusunda görüş birliği sağlanamadı.

Başak Demirtaş’ın adaylığı tabanda heyecan yaratsa da parti kurullarında bazı isimler istişare süreci yürütülmeden adaylık beyanında bulunulmasını eleştirdi. Parti kulislerine yansıyan iddiaya göre, özellikle partide güçlü bir konumda bulunan kadın örgütlenmesi, Başak Demirtaş’ın adaylığına karşı çıktı.  Partinin kadın örgütlenmesinden, adaylık sürecinin istişare ile belirlenmesi gerektiğine yönelik net karşı çıkışlar geldi. Başak Demirtaş’ın isminin Selahattin Demirtaş’ın eşi olarak olarak gündeme getirilmesi, pazarlık nedeniyle aday gösterileceğine yönelik iddialar da kadın örgütlenmesinde rahatsızlık yarattı. Bu sürecin Başak Demirtaş’ın da haksız biçimde eleştirilmesine yol açacağı, parti açısından da “dayatma” görüntüsü vereceği konuşuldu.

HDP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın cezaevinde Selahattin Demirtaş’la görüşme sonrası yaptığı açıklamanın da parti açıklaması gibi algılanması rahatsızlıklara yol açtı. Başak Demirtaş’ın tabanda yarattığı heyecan, buna karşılık partideki görüş ayrılıkları ve kamuoyundaki tepkiler Başak Demirtaş ve parti heyeti arasındaki görüşmelerde masaya yatırıldı. Bunun sonrasında görüş birliği çerçevesinde aday olmayacağı açıklaması geldi.

DEM Parti'den yapılan açıklamada ise İBB için belirlenecek aday isimlerinin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Adını açıklamak istemeyen bir PM üyesi, Başak Demirtaş’ın adaylığını çekmesinin CHP ve muhalefetin “Demirtaş kendisini kurtarması için eşini öne sürdü” propagandasının önüne geçeceğini ve kararın uzun vadede Demirtaş’ları korumaya yönelik olduğunu söyledi. Aynı kişi, “Başak hanım partimiz için değerlidir, ancak yıpratıcı bir süreç yaşanabilirdi. Sürecin istişare ile yürütülmesi gerekiyordu”” dedi.

Partinin İstanbul adaylığı için isim havuzunda 10’a yakın kişi olduğu bu kişiler arasında adı İzmir adaylığı için geçen Sırrı Süreyya Önder ve Meral Baştaş gibi isimlerin de yer aldığı ileri sürüldü.

 Mersin istisna tutuldu

 Tüm illerde aday çıkarma kararına rağmen halen Mersin adayını açıklamayan HDP’nin bu ilde CHP ile anlaşmaya yaklaştığı ileri sürüldü. Mersin’de MHP’nin kazanma ihtimaline karşı istisna olarak bu kentte aday çıkarmamaya yakın olduğu bildirildi.

TIKLAYIN - DEM Parti: İstanbul adaylarımızı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız