Dünya

David Sassoli, Avrupa Parlamentosu Başkanı seçildi

Sassolini, Floransa doğumlu eski bir gazeteci

03 Temmuz 2019 14:23

Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin üç gündür sürdürdüğü ve AB'nin önde gelen kurumlarına seçilecek yeni liderlerle ilgili müzakerelerin dün sonlandı. İtalyan Milletvekili David-Maria Sassoli, Avrupalı liderlerin yürütmenin başına bir sosyalisti aday gösterme kararının ardından bugün Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na seçildi. 

Avrupa Birliği’nin üst düzey yönetim kademesi, parlamento başkanlığı için Bulgar siyaseti Sergei Stanishev’in ismi üzerinde duruyordu. Bu tercihin birliğin üst düzey görevleri arasındaki batı-doğu dengesini gözeteceği düşünülüyordu. Fakat Stanishev parlamentodaki sosyalist ve muhafazakâr vekillerin çoğunluğundan kabul görmedi. 

Sassoli, oylamanın ikinci turunda 345 oy alarak rakipleri Jan Zahradil ve Ska Keller'ı geride bıraktı. Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak Sassoli'nin görevi meclis döneminin yarısına tekabül ederek iki buçuk yıl sürecek.

Oylamanın öncesinde açıklama yapan Sassoli, "Avrupa ancak, daha önemli rol oynayan bir parlamentoyla daha güçlü olabilir" dedi. 

Sassolini, Floransa doğumlu eski bir gazeteci. 63 yaşında olan Sassoli, İtalya'da Partito Democratico/Demokrat Parti'de milletvekilliği yaptı. 

Sassoli 23 Haziran İstanbul seçimi ile ilgili Twitter hesabından paylaşım yapmış, "İstanbul için İmamoğlu için zafer. Laik Türkiye var, direniyor, ve onunla birlikte demokrasi de kazanıyor. Erdoğan için üzerine düşünmesi gereken bir yenilgi" ifadelerini kullanmıştı.