Gündem

Cumhuriyet yazarı Bursalı: Putin, yeni operasyonlarla Erdoğan’ı İdlib sorununu çözmeye zorluyor

04 Ekim 2021 12:23

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni operasyonlarla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İdlib sorununu çözmeye zorladığını belirtti.

Bursalı yazısında,Ankara’nın koruduğu ve beslediği Şam muhaliflerinin önünde bir siyasi gelecek yok gibidir. Politika imkânsızı zorlayacak bir varsayım üzerine kurulamaz; bu, büyük bir yenilgi getirir; tersine, politika büyük olasılık üzerine kurulur. Ayrıca, Soçi’deki görüşmeden iki gün sonra Rusya, M-4 karayolunda operasyonlarına az da olsa yeniden başlamıştır. Bu durum, Putin’in karayolunun güvenliğini kesin sağlamadaki kararlılığını gösteriyor. Cumhurbaşkanı, Soçi dönüşünde uçakta bulunan yandaş basına yaptığı açıklamalarda, 'Özellikle İdlib başta olmak üzere Suriye ile ilgili konuları da ayrıntılı ele aldık... Suriye krizi ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı... Bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk.. Bu yöndeki her türlü gerçekçi ve adil adıma açık olduğumuzu özellikle belirttik.'  Putin’in operasyonlarını sürdürmesi, RTE’nin bu sözlerini bir an önce gerçekleştirmek için harekete geçmesini sağlamaya yönelik." ifadesini kullandı. 

Bursalı şunları kaydetti: 

"Başka yol yok! Cumhurbaşkanı, yukarıdaki sözlerinde de durumu açıklıyor. Suriye’nin siyasi ve coğrafi birliğini bir an önce gerçekleştirmek, tamamen ülkemizin yararına tek seçenektir.

Dünkü yazımın sonunda (okuyun lütfen!) İşin ABD boyutu var ki... demiştim.. Bu boyut seçim sürecinde önemli..."