Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı, uluslararası toplantılar için kesenin ağzını açtı

Getirilen muafiyetlere gerekçe olarak, “uluslararası toplantıların Türkiye’nin imajı için büyük önem taşıdığı" gösterildi

12 Kasım 2019 09:21

Türkiye tarafından düzenlenen uluslararası toplantılardan Cumhurbaşkanı’nca belirlenenler için yapılacak harcamalara geniş kapsamlı kural muafiyeti getirildi. Buna göre Cumhurbaşkanı’nın belirlediği uluslararası toplantılar için yapılacak mal ve hizmet alımları, herhangi bir parasal üst sınır olmaksızın “doğrudan alım” usulü ile yapılacak. Ayrıca bu tür alımlarda ilana çıkılması, teminat alınması, yaklaşık maliyet hazırlanması, yeterlilik kurallarının aranması, sözleşme yapılması, alım komisyonu kurulması, belge hazırlanması zorunluluğu aranmayacak.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre bu kapsamdaki doğrudan alım usulü için herhangi bir parasal üst sınır bulunmadığı da kararla hükme bağlandı. Ayrıca bu tür alımlarda ilana çıkılması, geçici veya kesin teminat alınması, yaklaşık maliyet hazırlanması, yeterlilik kurallarının aranması, sözleşme yapılması, alım komisyonu kurulması, belge hazırlanması zorunluluğu aranmayacak. Bu zorunluluklardan her birinin uygulanıp uygulanmayacağı, alımı yapan harcama biriminin takdirinde olacak.

"Türkiye'nin imajı için"

Getirilen kural muafiyetine “uluslararası toplantıların Türkiye’nin imajı için büyük önem taşıdığı ve kısıtlı zaman diliminde hızla hareket edilmesi gerekliliği” gerekçe gösterildi. Ayrıca bu tür toplantılar için yapılacak alımlarda “devletin yüksek çıkarları ile devlet itibarının gereklerine uygun hareket edilmesi” temel ilkeler arasında sayıldı.