Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir

"Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var"

31 Temmuz 2022 11:59

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl koridoru anlaşması kapsamında, Ukrayna limanlarından tahılı taşıyacak ilk geminin yarın yola çıkabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gelişmelere ilişkin yaptığı son açıklamada, "Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Gemilerin Odessa Limanı'ndan çıkması için belirli bir aşamaya gelindiğini belirten Kalın, ''Gemiler yüklendi. Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var. İlk gemi yarın sabah yola çıkabilir'' açıklamasında bulundu. 

Bakan Akar, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü

Millï Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile telefonda görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde, tahıl sevkiyatı hazırlıkları konusunda İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde yürütülen faaliyetlerle ilgili son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlattığı savaştan bu yana Ukrayna limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. 

Ukrayna'da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bulunduğu Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'a geldiği toplantılarda tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalanmıştı. 

Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasından saatler sonra Rus güçlerinin Odessa'yı vurması, sürecin başlamasını geciktirirken Rusya, saldırının sevkiyatı etkileyecek altyapıyı hedef almadığını söylemişti. 

Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da açıldı. 

Ayrıntılar geliyor...