Gündem

Cumhurbaşkanlığı, 12 Eylül davasının sanıkları Evren ve Şahinkaya'nın mal varlığına el konulmasını istedi

12 Eylül davası darbeci sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın ölümü nedeniyle düşmüştü

12 Eylül 2019 20:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları, müebbet hapis cezaları kesinleşmeden vefat eden 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren ile MGK Üyesi Tahsin Şahinkaya’nın tüm kazançlarına el konulması için Yargıtay’a başvurdu. Dilekçede, müsadere ile ilgili taleplerin görüşülmesi için yargılamaya devam edilmesi istendi.

RS FM’de yayınlanan ‘Atilla Güner’le Akşam Postası’ programında aktarılan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü adına Av. Mehmed Faruk Öztürk, Evren ve Şahinkaya’nın ölümü nedeniyle düşen 12 Eylül davasıyla ilgili darbenin 39. yıl dönümünde ‘müsadere için dava sürdürülsün” diyerek Yargıtay’a  başvurdu.

Erdoğan’ın hukuk biriminde hazırlanan temyiz dilekçesinde şu talepte bulunuldu:

“Sanıklar darbe suçunu işlemişlerdir. Ardından generallik ve cumhurbaşkanlığı gibi rütbe ve makamlarından maddi ve manevi menfaatler temin etmişlerdir. Maaş; ikramiye, koruma, orduevinden istifade gibi menfaatleri olmuştur. Bunları değerlendirerek elde ettikleri ekonomik kazançları müsadere edilmelidir. Bazı hakları kaldırılmalıdır.  Bu kazanç ve hakların miras yoluyla kullanılması da mümkün değildir. Bu konudaki MASAK raporları  gerektiği kadar değerlendirilmemiştir.”

Davanın seyri

12 Eylül askeri darbesinin yaşayan liderleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında 2012’de ‘darbe’den dava açıldı. Yargılama sonrası 2014’te eski cumhurbaşkanı Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ölünce dava ortadan kaldırıldı

Bu davanın temyiz incelemesi sürerken Evren (98) ve Şahinkaya (89) 2015’te iki ay arayla vefat etti. Bunun üzerine Yargıtay 16.ceza Dairesi, kararı usul yönünden bozdu. Ankara 10.ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada, müdahiller şu talepte bulundu: “Sanıkların elde ettiği maddi, manevi tüm kazanımların ellerinden alınmasını, rütbelerinin sökülmesini, cumhurbaşkanlığı, genelkurmay başkanlığı gibi sıfatlardan arındırılmalarını ve mirasçılarının mal varlıklarına el konulmasını istiyoruz.” Mahkeme 12 Nisan 2019’da müsadere talebiyle ilgili yargılamanın sürdürülemeyeceğine hükmetti, dava ortadan kaldırıldı.

12 Eylül mağdurları adına harekete geçen  Av. Senih Özay bu kararı temyiz etti. İnceleme halen sürüyor.

Ne olacak?

Temyiz başvuruları kabul edilirse yeniden yargılama yapılacak. MASAK raporlarında yer alan darbecilere ve ailelerine ait mal varlıklarının nasıl elde edildiği araştırılacak. Mahkeme müsadere kararı verirse, Evren ve Şahinkaya’nın  elde ettiği maddi, manevi tüm kazanımlar ellerinden alınabilecek. Rütbeleri sökülecek. Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı gibi sıfatlardan arındırılabilecekler.  Mirasçılarının mal varlıklarına el konulabilecek.