Gündem

'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davasında hâkim: Yargıtay'da geçmişte cemaatçiler siyasi karar veriyordu, bugün de başkaları

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla açılan davada yargılanan 29 kişi beraat ederken, bir kişi 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı

24 Nisan 2019 15:24

Kocaeli'nde Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla açılan davada yargılanan 29 kişi beraat ederken, bir kişi 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cumhurbaşkanı'na hakaret davasının hâkimi, verdiği kararı sanık avukatına anlatırken, "Yargıtay'da geçmişte cemaatçiler vardı, onlar işlerine geldiği gibi siyasal karar veriyorlardı, bugün de başkaları var Yargıtay'da. Onlar da siyasi kararlar veriyorlar" dedi.

Artı Gerçek'ten Can Bursalı'nın haberine göre, Kocaeli'nde 15 Şubat 2015'te yapılan bir basın açıklamasına katılan 30 kişi hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Davada yargılananlardan 29'u, delil yetersizliğinden beraat etti. Bir kişi ise, dava dosyasındaki görüntüleri nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Cezaların açıklanmasının ardından yargılamayı yapan Kocaeli 5. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi, duruşma salonunda 29 kişiye verdiği beraat kararının ve bir kişiye verdiği hapis cezası kararının gerekçesini, müvekkili hapis cezası alan avukata anlattı. Duruşma salonunda diğer sanıkların, sanık avukatlarının ve izleyicilerin de sırada konuşan hâkim, hapis cezası alan sanığın elinde megafon bulunduğuna ve megafonla Cumhurbaşkanı aleyhine ifadeler kullandığına ilişkin görüntülerin bulunduğunu belirttikten sonra Türkiye'de yargının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Geçmişte cemaatçiler vardı, bugün başkaları var Yargıtay'da"

12 Eylül 2010'daki anayasa değişikliği için yapılan referandumu hatırlatan hakim, Fetullah Gülen yapılanmasının 12 Eylül referandumundan sonra yargıyı tamamen ele geçirdiğini ifade etti. Ceza alan sanığın avukatının savunmasında yer alan Yargıtay kararlarına değinen 5. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi, "Yargıtay'da geçmişte cemaatçiler vardı, onlar işlerine geldiği gibi siyasal karar veriyolardı, bugün de başkaları var Yargıtay'da. Onlar da siyasi kararlar veriyolar. O yüzden ben Yargıtay'ın verdiği kararı yanlış buluyorum" dedi. Hakim ayrıca, "Türkiye'de hukuk diye bir şey kalmadı. Cemaatçiler zamanındaki yargının siyasallaşması bugün de sürüyor. Yargının siyasallaşması her şeye zarar veriyor." ifadelerini de kullandı.