Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstihbarata gerek yok, Muharrem Bey yeter

"Kemal Bey’in kalmasında fayda var"

26 Kasım 2019 11:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü uçakta gazetecilerin EYT, Barış Pınarı Harekâtı, tank palet fabrikasına ilişkin sorularını yanıtladı. “Saray’a giden CHP’li” tartışmasına ilişkin Erdoğan, “İstihbaratın öyle büyük işleri var ki böyle basit işlerle uğraşacak vakti mi var? Muharrem Bey senin içini gayet iyi anlatıyor. İstihbaratımıza gerek yok, Muharrem Bey yeter zaten” dedi.

 Erdoğan, "Kemal Bey’in kalmasında fayda var" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun 'istihbarat birimleri tarafından CHP’nin içinin karıştırıldığı' iddiasını yönelik Erdoğan, "İstihbaratın basit işlerle uğraşacak vakti mi var? İstihbaratımıza gerek yok, Muharrem Bey yeter zaten" diye konuştu.

"Herkes EYT'nin karşısında durmaya başlayacak"

Erdoğan'a ekonomi gündeminin önemli başlıklarından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu da soruldu. Bunun Türkiye ekonomisi için bir kazanım olamayacağını belirten Cumhurbaşkanı, "Fazla uzun sürmez, kısa bir süre sonra bu olayın nasıl bir manipülasyon, ülke ekonomisini çökertmeye dönük nasıl bir adım olduğunu herkes kabul edecek ve bunun karşısında durmaya başlayacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ABD ile gerilime neden olan S-400 hava savunma sisteminin kullanılmamasının söz konusu olmadığını da dile getirdi.

"BMC, Arifiye'ye 50 milyon dolarlık yatırım yapacak" 

Erdoğan, tank palet fabrikası ve Altay tankının seri üretiminin yapılıp yapılmayacağı hakkındaki sorulara da cevap verdi. Arifiye'nin baştan aşağı elden geçmesi gerektiğini ve ilk etapta 50 milyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, BMC grubunun 50 milyon dolarlık yapacağını aktardı. Erdoğan ayrıca personel çıkarmanın söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan Altay tankı hakkında ise, "Üretiminin olmayacağı gibi bir şey söz konusu değil. Olmaması diye bir şey asla gündeme gelmedi. Biz tankın geliştirilmesine neredeyse 500 milyon avro harcamışız" dedi.

"'Şizofrenik vaka' değil inanç özgürlüğüne tahammülsüzlük"

Son günlerde başörtülü kadınlara yapılan saldırılar hakkında ise Erdoğan, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'e söylediklerini hatırlattı. Bütün bunların "şizofrenik vaka" olmaktan öte inanç özgürlüğüne tahammül edemeyenlerin yapmış oldukları davranışlar olarak değerlendiren Erdoğan, özellikle parlamentoda yapılanı çok önemsediğini belirtti.

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Hûkümet Sistemi bir yıllık performansı hakkındaki kapsamlı çalışmanın bütçeden sonra açıklanacağını ifade etti.

Erdoğan, Fetullah Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılması hakkındaki soruya ise daha kendisinin önüne gelmediğini belirterek, "Eğer vatandaşlıktan çıkarmak hayırlıysa hemen imzayı atarız" yanıtını verdi.

"Harekâta bitiş tarihi vermek doğru olmaz"

Barış Pınarı Harekâtı'nın bitiş tarihini belirlemenin yanlış olacağını belirten Erdoğan, "Bizim buradaki mücadelemiz belli bir takvime bağlı değil. Bu tür askeri harekatlarda herhangi bir tarih vermek mümkün olmaz" dedi.

YPG ve PYD'nin terör örgütü olduğunu ancak birilerinin inatla Kürtler olarak ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, bu yaklaşımın Türkiye'deki ve Suriye'deki kürtlere hakaret olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Biz kalkıp da YPG, PYD üzerinden Kürtleri terörist ilan edemeyiz. Bu haksızlıktır. Terörist teröristtir. Bizim mücadelemiz Kürtlerle değil, teröristlerledir" dedi.