Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Mısır'da: Hamas heyeti, Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire'ye gidiyor

İsrailli müzakereciler de Salı günü arabulucularla görüşmüştü

14 Şubat 2024 12:01

T24 Dış Haberler

İsrailli müzakerecilerin Salı günü arabulucularla görüşmesinin ardından bir Hamas heyetinin mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire'ye gittiği bildirildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Mısır'a hareket etmişti.

AFP'ye konuşan bir Hamas kaynağı, militan grubun bir heyetinin Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması görüşmeleri kapsamında Mısırlı ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire'ye gittiğini söyledi. İsrailli müzakereciler de Salı günü arabulucularla görüşmüştü. 

Erdoğan da Kahire'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu sabah saatlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'nden Kahire'ye hareket etti ve 11 yıl sonra ilk Mısır ziyaretini gerçekleştirmek üzere yola çıkmış oldu. 

TIKLAYIN | 11 yıl sonra ilk kez: Erdoğan Mısır'a gitti

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Mısır'a gitti.

 Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından İttihadiye Sarayı'nda resmi törenle karşılanacak, ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

TIKLAYIN | Erdoğan 11 yıl sonra, 'Asla barışmam' ve 'katil’ dediği Sisi’nin başkentine gidiyor; 10 soruda Türkiye-Mısır ilişkilerinin dünü ve bugünü

Ne olmuştu?

CIA direktörü William Burns, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea ile Salı günü yapılan ve Mısır medyasının çoğunlukla "olumlu" geçtiğini söylediği görüşmelere katılmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby görüşmeleri "yapıcı ve doğru yönde ilerleyen" görüşmeler olarak tanımlamıştı. 

Arabulucular, İsrail, 1,4 milyondan fazla Filistinlinin sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine geniş çaplı bir kara harekâtı düzenlemeden önce çatışmalara ara verilmesini sağlamaya çalışıyor. 

Kilit müttefik ABD, sivillerin korunmasına yönelik "inandırıcı bir plan" olmadan Refah'ta herhangi bir kara operasyonuna destek vermeyeceğini söylemişti.