Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cambridge Merkez Camisi'nin açılışını yaptı

"Burada hocalarımızdan sadece ibadet beklemiyoruz. Gerek cemaati, onların yavrularını yetiştireceksiniz. Yoksa beş vakit namaz kıldırmak kolay

05 Aralık 2019 17:36

NATO 70'inci Yıl Liderler Zirvesi için İngiltere'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cambridge Camisi'nin açılış törenine katılmak üzere camiye geldi.

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada İslam karşıtlığına değinerek, "Bu eğitimle markalaşmış şehirde bu cami İslam karşıtlığına en büyük cevap olacaktır" dedi. Caminin Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi olduğunu söyleyen Erdoğan "Burada hocalarımızdan sadece ibadet beklemiyoruz. Gerek cemaati, onların yavrularını yetiştireceksiniz. Yoksa beş vakit namaz kıldırmak kolay. Çocuklarımızı buraya getirmeli, hanım kardeşlerimizin buralarda daha fazla istifa etmesini sağlamalı, Gayrimüslim kardeşlerimizin buraya çekinmeden gelmesini sağlamalıyız. Bu mukaddes çatı altında dışlanmaya, ayrımcılığa asla yer yoktur. Cambridge'deki dostlarımızın buraya huzur-u kalple gelmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

"Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi"

"Cambridge Camii güçlü bir çalışma ve işbirliğinin ürünü. Farklı kurumlarımızın çok büyük payı var. İşçisinden mühendisine, hattatına teşekkür etmeden geçemeyeceğiz. Marangozuna kadar emek sahibi herkesi gönülden kutluyorum. Burada çivi yok. Tüm ahşap işler birbirine geçme şeklinde yapıldı. Tarih de buna şahitlik edecek. Ağaç işçiliğinin şaheserlerine sahip olan ve bu alanda ödüle sahip Cambridge Camii 1300 kişilik. Külliyede sergi salonu, konferans salonu, derslikler, anne-çocuk alanı ve sosyal alanı bulunuyor. Doğal havalandırma sistemleri, güneş panelleri, yeşil çatısıyla teknolojinin son imkanları kullanılarak inşa edilen bu cami Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi.

"Cambridge çok kültürlülüğün yanı sıra eğitim öğretimle anılan, markalaşmış bir şehirdir. Bu şehirde, bu ibadetin yükselen İslam karşıtlığına en güzel cevap olacağını düşünüyorum. 

"İbadethanelere savaşta bile dokunulmaz"

"İnsanlık olarak sancılı ve zor bir dönemden geçiyoruz. Asırlardır insanlığı birarada tutan değerlerimizin daha önce olmadığı şekilde tehdit altında olduğunu görüyoruz. Demokrasinin beşiği ülkelerde ırkçılık, ayrımcılık, İslam karşıtlığı yayılıyor. Bu eylemlere Museviler, siyahlar, etnik görünüşü ve dini farklı olan diğer insanlar da maruz kalıyor.

"Savaşta bile dokunulmayacak yerlerden biri ibadethanelerdir. Şayet bir yerde ibadethaneler hedef alınıyor, yakılıyor, bombalanıyor, oradaki insanlar vahşice öldürülüyorsa insanlık için alarm zilleri çalıyor demektir. Bu nedenle terörün insanlık için ortak bir sorun olduğunu söylüyor, barış dini İslam'ın terörle yan yana getirilmesinin yanlışlığına dikkat çekiyoruz.

"Müslüman terörist olmaz, İslam'dan terörist çıkmaz"

"Müslümanların arasından terörist çıkıyor diye İslam'ı lekeleyemezsiniz. Bizim kadar DEAŞ'la mücadele eden başka bir ülke yoktur. Hala daha devam ediyoruz. Çünkü DEAŞ'lının İslamla alakası yoktur ve onlar bizden değildir. Müslüman terörist olmaz, İslam'dan terörist çıkmaz. Bu nedenle birilerinin ısrarla gündemde tutmaya çalıştığı İslami terörü reddediyoruz. Teröristlerin iyisi kötüsü ayrımına da karşı çıkıyoruz. Teröristlerin hepsi kötüdür. PKK da olsa, DEAŞ, FETÖ de olsa Neo-Nazi de olsa bunlar insanlıktan çıkmış canilerdir. 35 yıldır aralarında çocukların, öğretmenlerin olduğu on binlerce insnanımızı katleden PKK'lılara nasıl bakıyorsa DEAŞ'a da öyle bakıyor, tüm dostlarımızdan terörle mücadele daha ilkeli olmalarını bekliyoruz.

"Nefret suçlarının hepsine karşı çıkmalı, siyaset ve medya bu konuda sorumlu hareket etmeli. Türkiye olarak bu konuda sağ duyulu davranış sergileyen Birleşik Krallık makamlarına her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz.

"İbadet için gittiğimiz camiler bizi birleştirir, kalplerimizi yumuşatır. Bu kubbe altında rütbelerin, zengin ya da fakir, işçi ya da i veren, Arap Türk Kürt Afrikalı Asyalı olmanın hiçbir önemi yoktur. Burada ayrımcılık yok. Burada olmadığı gibi sokaklarda, meydanlarda, caddelerde de olmamalı.

"Sadece ibadet beklemiyoruz"

"Burada hocalarımızdan sadece ibadet beklemiyoruz. Gerek cemaati, onların yavrularını yetiştireceksiniz. Yoksa beş vakit namaz kıldırmak kolay. Çocuklarımızı buraya getirmeli, hanım kardeşlerimizin buralarda daha fazla istifa etmesini sağlamalı, Gayrimüslim kardeşlerimizin buraya çekinmeden gelmesini sağlamalıyız. Bu mukaddes çatı altında dışlanmaya, ayrımcılığa asla yer yoktur. Cambridge'deki dostlarımızın buraya huzur-u kalple gelmesini temenni ediyorum.

Yunus Emre'den şu dizelerle sözlerime son vermek istiyorum:

Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil

Bir gönülü yaptın ise
Er eteğin tuttun ise
Bir kez hayır ettin ise
Binde bir ise az değil

Yol odur ki doğru vara
Göz odur ki Hak'kı göre
Er odur alçakta dura
Yüceden bakan göz değil