Gündem

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Saraçoğlu, eski TRT Genel Müdürü'nün açıkladığı 1.3 milyon liralık ödemeyi reddetti: 10 bin lira bile değil

24 Mayıs 2019 22:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘bitkisel kür’ başdanışmanı Prof. İbrahim  Saraçoğlu, eski TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın açıkladığı TRT Diyanet kanalında yayınlanan 44 program için kendisine 1 milyon 355 bin liralık ödeme rakamını reddetti. Saraçoğlu, "Şimdi, yani bu TRT'yle ilgili bir emeğin karşılığı vardır, bu da gayet mazbut ve ölçülü bir fiyattır onu söyleyeyim. Böyle 50 bin, 100 bin, program başına, böyle bir fiyat yok, 10 bin lira bile değil” yanıtı verdi. Saraçoğlu, CHP’li vekilin, bilgiyi veren kişinin TRT Genel Müdürü hatırlatmasına, “Allah'tan korksunlar, Allah'tan korksunlar” diye karşılık verdi.

TRT eski Genel Müdürü Şenol Göka, TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorusuna, TRT Diyanet kanalında yayınlanan 44 program için İbrahim Saraçoğlu’na TRT bütçesinden karşılanan 1 milyon 355 bin lira ödendiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Prof. İbrahim  Saraçoğlu, davet edildiği TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunması Araştırma Komisyonu’nda, TRT Diyanet kanalında yayınlanan 44 program için kendisine 1 milyon 355 bin liralık ödeme rakamını reddetti. Saraçoğlu, yüksek meblağı gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal’ın sorusuna, “Şimdi, yani bu TRT'yle ilgili bir emeğin karşılığı vardır, bu da gayet mazbut ve ölçülü bir fiyattır onu söyleyeyim. Böyle 50 bin, 100 bin, program başına, böyle bir fiyat yok, 10 bin lira bile değil” yanıtı verdi. Saraçoğlu, CHP’li vekilin, bilgiyi veren kişinin TRT Genel Müdürü hatırlatmasına, “Allah'tan korksunlar, Allah'tan korksunlar” diye karşılık verdi.

TRT eski Genel Müdürü Şenol Göka, TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorusuna, Fiyaka İletişim ile TRT ortak yapımı olduğunu, İstanbul stüdyolarında çekildiği ve TRT personelinin çalıştırıldığını açıkladığı resmi yanıtında TRT- Diyanet kanalında yayınlanan programın ilk 26 bölümüne 845 bin lira, 27'den 44'üncü bölümüne kadar da 510 bin lira, toplamda 1 milyon 355 bin lira ödendiğini, bunun da TRT bütçesinden karşılandığını belirtmişti.

Komisyonda, Osmanlı arşivlerinde sayısız tıbbi reçete bulunduğunu ancak bu arşivlerin incelenemediğini ‘bir gecede yapılan Latin harfleri devrimi’ üzerinden dile getiren Saraçoğlu’nun “Bir gecede yapılan Harf Devrimi keşke… Ben Latin harflerine karşı değilim, gerekliydi lüzumluydu ama Osmanlı harflerinin kalması gerekiyordu çünkü bu arşivleri okuyamıyoruz” sözleri de komisyonda eleştiri konusu oldu.

Saraçoğlu, Piri Reis'in Newton'dan önce yer çekimini tespit ettiğini ve kitabında buna yer verdiğini çiçek aşısının da İngiltere'den önce Osmanlı tarafından bulunduğunu ve uygulandığına ilişkin konuşması komisyon üyeleri tarafından zaman zaman düzeltildi. CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal da Saraçoğlu'nun Latin harflerine ilişkin açıklamasına, “Bir ülkenin arşivlerini inceleyecek olanlar sokaktaki insanlar değil bilim insanlarıdır. Latin harflerine geçmemizi eleştirel şekilde dile getirdiniz, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bilim insanları Osmanlıcayı öğrenebilir." yanıtı verdi.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Evet değerli arkadaşlar, birkaç sorum olacak benim de. Tabii, bazı çelişkiler konuşmalarınızdan çıkardım. Tabii, bunu biraz da savunur gibi sonradan şey yaptınız ama sözlerle bunu kapatmaya çalıştınız, şu Latin harfleri meselesi. Yani bir ülkenin kendi arşivlerini incelemesi için... Latin harflerine geçmişiz ama bu işi inceleyecek sokaktaki adam değil, üniversitelerdeki bilim adamlarıdır.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Doğru

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Yani o arşivleri bilim adamı incelesin. Latin harflerine geçmemizi biraz eleştirel boyutta değerlendirdiniz, bunu sağlıklı bulmadım, bunu bir belirteyim.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Hemen cevap vereyim.

Ben Latin harflerine karşı değilim. Bilim adamı girecek, hangi kimyacı, hangi fizikçi Osmanlıcayı biliyor, tarihçiler bilir.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Bilim adamının görevi bunu bilmektir Hocam.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Kim öğretiyor, nerede öğrenecek, var mı böyle bir müfredat?

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Yani bir bilenden öğreneceksiniz. Yani bir bilim adamının işlevi nedir Hocam yani? Örneğin, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ne diyor? Rus dilini koyuyor, Çin dilini koyuyor, bilmem neyi koyuyor, Osmanlıcayı da koyuyor. Şimdi Osmanlı arşivlerimiz tamamen kapalı mı, hiç kimse okuyamıyor mu? Var, bilim adamlarımız var. O açıdan onu geçelim.

Bir de "Bilime fazla güvenmeyin." dediniz mi siz? Cep telefonu kullanıyor musunuz?

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Evet.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Yani bu da zararlı mı?

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Bilim mi?

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Telefon?

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Ben öyle bir şey söylemedim ya.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Tamam.

REFİK ÖZEN (Bursa) - Hayır, öyle bir söz söylediğini kabul etmedi ki Hoca.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Yok, var, notlarımda var da benim.

REFİK ÖZEN (Bursa) - Kendisi burada, öyle bir söz söylemiş mi söylememiş mi, onu bir teyit ettirin de ondan sonra bunu konuşun.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Neyse.

Leydi Mary Montagu 1500'lü yıllarda değil de 1721'de İstanbul'da olmuş Hocam. Çiçek aşısını ülkesine çocuklarını da aşılatarak... Siz 1500'lü dediniz de 1721 yılı, 1716'da İstanbul'a gelmiş.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Şimdi şöyle: Bakın düzeltmeme gerek yok. O zaman Osmanlı 1535'te bunu biliyordu, sonradan İstanbul'a gelen İngiltere Büyükelçisi'nin eşi Leydi Mary Montagu hem çocuklarını hem de Prusya kralı filan, hepsi Osmanlı'dan gitti doğru değil mi efendim? Bu benim kültürüm.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Evet, aşılattırıyor.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Edward Jenner ne zaman çıkarttı çiçek aşısını, benim dedi, bütün dünyaya tanıttılar. Osmanlı'da vardı çiçek aşısı. Edward Jenner nereden sahip çıkıyor benim kültürüme?

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Şimdi size bir en son soru, bir bilgi eksikliğim var, onu da söyleyeyim toparlıyorum: Hayat ve Sağlık programı yaptınız. Bilim adamısınız, saygı duyuyoruz. Tabii ki bu ülkenin yetiştirdiği her bilim adamının bu ülkeye bir faydası da olacaktır ama TRT'deki bu programla ilgili sokaktan soranları söylüyorum, ciddi soru geliyor bizlere de; ne kadar ücret alırdınız, çok şeyli mi? Yani uygunsa, uygun değilse şey değil ama ciddi bir ücret alındığı, bu işin ticaretinin yapıldığı şeyi geliyor sevgili kardeşlerim.

BAŞKAN - Sayın Ünsal...

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Hay Allah, ne kadar yanlış yönlendiriyorsunuz. Bakın, bugün uydu kanallarının hangisini açarsanız benim konuşmalarımın üstüne ürün yapıştırıp satıyorlar. 63 tane ceza davası açtırmış durumdayım. Şimdi, yani bu TRT'yle ilgili bir emeğin karşılığı vardır, bu da gayet mazbut ve ölçülü bir fiyattır onu söyleyeyim. Böyle 50 bin, 100 bin, program başına, böyle bir fiyat yok, 10 bin lira bile değil.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - Valla 1 trilyon 355 bin lira, Şenol Göka'nın bir açıklaması var.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Allah'tan korksunlar, Allah'tan korksunlar.

SERVET ÜNSAL (Ankara) - TRT Genel Müdürü bu.

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU - Allah'tan korksunlar ya.

Saraçoğlu ne dedi?

Osmanlı arşivlerinde sayısız tıbbi bitki reçetelerimiz araştırmayı bekliyor, evlatlarımız ve gelecek nesillerimiz dedesinin, atasının yazdıklarını okuyamıyor, bu zengin kültür hazinenin içeriğindeki ilim ve bilimden mahrumdurlar Sayın Başkan. Bir milletin tarih yönündeki asil ve dik duruşunu sergileyen atasının arşivlerini okuyarak yaşayan ve yaşatan ve aktaran gençlere ihtiyacımız var.

Atasıyla övünmek, gurur duymak gençlerimizin ve gelecek nesillerimizin en doğal haklarıdır. Bugün biz arşivlerimizi okuyamayız. Çinliler harfl erini değiştirdi mi? Hayır. Japonlar değiştirdi mi? Hayır. Hindistan değiştirdi mi?

Hayır. Ermenistan değiştirdi mi? Hayır. Bulgaristan değiştirdi mi? Hayır. Rusya değiştirdi mi? Hayır. Romanya, Polonya değiştirdi mi? Hayır. Hepsi arşivlerine giriyor, kendi millî kültürlerinin kendinden önceki insanların şikâyetleri doğrultusunda neler yapmışlar, hangi bitkileri kullanmışlar, bunları öğreniyorlar. Ama benim gençlerim maalesef bunu okuyamıyor. Çünkü bir gecede yapılan Harf Devrimi keşke… Ben Latin harflerine karşı değilim, gerekliydi lüzumluydu ama Osmanlı harflerinin kalması gerekiyordu çünkü bu arşivleri okuyamıyoruz. Evet, bizim handikabımız burada. İşte Osmanlı arşivlerine girseler… Hani kafasına elma düşen hamamda tası yüzen…

Newton’un kafasına elma düşmüş de yerçekimi kanununu bulmuş, 1643- 1727’de yaşamış. Hadi oradan, benim dedem yerçekimini Piri Reis Kitabı Bahriye’sini okuyunuz, 1545’te bunu keşfetmiştir. Dünyanın çevresini ilk hesaplayan Harezmi’dir, benim dedemdir. Romen rakamlarında sıfır yoktur, sıfırı bulan bilim adamıdır. Çiçek aşısını Osmanlı bulmuştur. Evet, 1530’larda çiçek aşısını kullanıyor. Osmanlı hekimleri ta İngiltere’de 1740’ta 250 yıl sonra Edward Jenner diye birisi doğacak da çiçek aşısını bulacakmış. Halbuki İngiltere büyükelçisi, girin Osmanlı arşivlerine karısı Lady Mary Montagu çiçek aşısını kendi kızına ve kendi oğluna aşılatıyor, 1535 İngiltere büyükelçisinin eşi. Sahip çıkmazsanız sahip çıkarlar.