Gündem

Cumartesi Anneleri Nazım Babaoğlu’nun akıbetini sordu

12 Mart 1994’te gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbetini soran Cumartesi Anneleri: Çeyrek asırlık cezasızlık son bulsun

30 Mart 2019 15:16

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 731’inci haftasında, 12 Mart 1994’te gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbetini sordu.

İçişleri Bakanlığı'nın "yasaklaması" nedeni ile 32 haftadır Galatasaray Lisesi önünde açıklama yapamıyor. Bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta eylemlerini gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, üzerinde kayıpların fotoğraflarının olduğu tişörtler giyerek, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla karanfil taşıdı. Bu hafta 12 Mart 1994’te gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbeti soruldu.

"Çeyrek asırlık cezasızlık son bulsun"

Basın açıklamasını 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı.

Ocak şunları söyledi:

32 haftadır ağır insan hakları ihlallerinin mağdurları ve tanıkları olarak, anayasa ve uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerimiz iktidar tarafından ihlal edilerek Galatasaray’a çıkışımız engelleniyor.

Bu topraklarda hak ihlallerini kamuoyuna ulaştıran gazeteciler de yönetenler tarafından her zaman hedef olarak görüldü. Nazım Babaoğlu da 90'lı yıllarda hak ihlallerinin haberlerini yapan ve hedef haline getirilen gazetecilerden biriydi.

Makbule Babaoğlu, 4 yıl önce Galatasaray Meydanı’na gönderdiği mektubunda  ‘Sadece oğlumun nereye gömüldüğünü bilsem bana yeter. Sadece onun kemiklerini bulmak bana yeter. Babası ondan bir haber alamadan öldü. Ben sağken oğlumun mezarını görmek istiyorum. Ben sağken bize bu acıları yaşatanlar hesap versin istiyorum’ diyerek kamuoyuna seslenmişti.

2017 Ağustosunda Nazım'a kavuşamadan aramızdan ayrılan Makbule Annemizin ısrarını sürdüreceğiz. Nazım Babaoğlu'nu aramaktan vazgeçmeyeceğiz.

Savcılık makamını Nazım Babaoğlu dosyasında çeyrek asırdır cezasız bırakılan dosyasında maddi gerçeği açığa çıkartacak, sorumluların cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmesi için göreve çağırıyoruz.”