Gündem

Cübbesini giydi, tek başına eylem yaptı: "Eylemim, kadın cinayetlerine göz yuman devlet güçlerine bir isyandır"

Mehmet Ali Gümüş, kadın cinayetlerine dikkati çekmek için farklı yerlerde eylemini sürdüreceğini söyledi

10 Aralık 2019 23:00

Hatay'da, avukat Mehmet Ali Gümüş, kadın cinayetlerine karşı, cübbesini giyerek "Kadın katliamını durdurun" yazılı dövizle tek başına eylem yaptı. Gümüş, "Eylemim, kadın cinayetlerine ve buna göz yuman başta devlet güçlerine bir isyandı. Yardım isteyen kadınların çığlıklarına kendimce ses verişti" dedi. 

Antakya Cumhuriyet Meydanı'nda öğle saatlerinde eylem yapan Gümüş, eylemini T24'e anlattı.    

'Ceren Özdemir cinayetinden etkilendiğini ve sosyal medyada tepki gösterdiğini' belirten Gümüş, "Herkes gibi, onlarca kez daha önce öldürülen başka kadınlar için de tepki göstermiştim. Ama bu yetmiyor. Kadınlar her gün birer birer gözümüzün önünde katlediliyorlar. Bunları düşünürken bir şey yapmam gerekiyordu ve aklıma bu eylem geldi" dedi.

'Kadın cinayetlerinin çoğunda devletin ihmalinin görüldüğünü' söyleyen Gümüş eylemini şu sözlerle anlattı:

"Bugün adliyeden çıktım, kırtasiyeden karton alıp pankartımı hazırladım, cübbemi giyip Antakya Cumhuriyet Meydanı’nda sadece pankartımla durdum. Yoldan geçen herkes dönüp baktı, kimisi korna çalarak, kimisi başıyla selamlayarak destek verdi. 

Eylemim kadınlara yönelen ve katliam boyutuna ulaşan cinayetlere, bu cinayetlerin bağıra çağıra gelişine göz yuman başta devlet güçlerine bir isyan, yardım isteyen kadınların çığlıklarına kendimce ses verişti. İnsanların artık 'vah vah' deyip hayatlarına devam etmelerini istemiyorum. Amacım unutulmasın diye bu katliama dikkati çekmekti. Bilhassa erkeklerin artık bu hak mücadelesine daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ve buna benzer eylemlerin yayılması için bundan sonra farklı noktalarda eylemlere devam edeceğim.

Yetkin kişi olmamakla birlikte çözüm konusunun çok yönlü ve kapsamlı bir konu olduğunu düşünüyorum. Feminist mücadele içinde olan kadınların önerilerini dinlemek gerekir. Acil çözüm olarak emniyet güçlerinin, hakim ve savcıların devletin kapısına sığınan kadınları yüz üstü bırakmaması bu katliamı büyük ölçüde durdurur diye düşünüyorum. Çünkü kadın cinayetlerine baktığınızda çoğunda maalesef devletin ihmalini görüyorsunuz."