Dünya

Corbyn, ikinci bir Brexit referandumunu destekleyecek

Brexit'in planlandığı şekilde 29 Mart'ta gerçekleşmesi hala mümkün

28 Şubat 2019 12:52

T24 Dış haberler

Britanya’da ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, ikinci bir Brexit referandumu yapılmasını destekleyeceklerini açıkladı.

Reuters’ta yer alan habere göre, 2016 yılında gerçekleştirilen Brexit referandumu neticesinde ortaya çıkan Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının uygulanmasına 29 gün kalmışken, sürecin nasıl işleyeceğine dair belirsizlik Britanya’nın önde gelen iki siyasi partisini ve liderlerini de kararsızlığa itmiş görünüyor.

Uzun süre Britanya’nın planlandığı gibi 29 Mart tarihinde AB’den ayrılmasını destekleyen Theresa May, son dönemlerde sürecin ertelenmesi ihtimalini tartışmaya açmıştı.

1975 yılında Britanya’nın AB üyeliğine karşı oy kullanan ve 2016 referandum sürecinde ise isteksiz bir şekilde partisinin AB’de kalma kararına destek veren Corbyn, son dönemlerde yeni bir referandum ihtimalini dile getirmeye başladı.

Kendi alternatif planları veya genel seçimler için ısrarcı olmaya devam edeceklerini belirten Corbyn, “Mevcut Brexit planı veya felaket olabilecek bir anlaşmasız Brexit’e engel olmak için yeni bir halk oylamasını destekleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Brexit'in planlandığı şekilde 29 Mart'ta gerçekleşmesi hala mümkün

May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda tarihi bir fark ile reddedilmesi sonrası, Birleşik Krallık Başbakanı üç aşamalı yeni bir takvim belirledi. Buna göre, ilk adım olarak AB ile belli konularda yeniden müzakere etmeye çalıştığı anlaşmanın nihai hali 12 Mart'ta parlamento onayına sunulacak. Parlamentonun buna onay vermemesi halinde, hükümet AB'den anlaşma olmaksızın ayrılma önergesini en geç 13 Mart'ta milletvekillerinin oyuna sunacak. Parlamento anlaşmasız ayrılmaya onay vermediği takdirde Brexit'in kısa süreliğine ertelenmesini öngören taslağı kabul edip etmedikleri 14 Mart'ta milletvekillerine sorulacak.

Başbakan May, İngiltere'nin planlandığı şekilde 29 Mart'ta AB'den ayrılmasının hala mümkün olduğunu söylüyor. Ayrıca Brexit ertelemesinin Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle Haziran sonunu aşmaması gerektiğini vurguluyor.

AB, ertelemeye sıcak bakabilir

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Britanya'nın makul bir gerekçe ile karşılarına gelmesi durumunda Brexit'i ertelemeye sıcak bakabileceklerini belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Macron ile benzer görüşleri dile getirerek, makul bir gerekçe olmadığı sürece ertelemeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını söylemişti.