Ekonomi

"Çok ama çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız; çiftçi yeni sezonda daha az ürün ekebilir"

"Çiftçiyi küstürmeyelim"

19 Şubat 2019 10:25

Karar gazetesinde ekonomi yazılarıyla dikkati çeken İbrahim Kahveci, tanzim satışlarının yeni bir sorunu doğuracağını öne sürdü. ""Çok ama çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız" ifadesini kullanan Kahveci, "Eğer gıda fiyatlarında bir istikrar sağlanmak isteniyorsa sorunların bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Hatta en acil sorun ise üreticinin ürününün para etmesini sağlamak olmalıdır. Aksi halde baskılanan fiyatlar çiftçiyi daha da zora sokacaktır ve belki de yeni sezonda daha az ürün ekilecektir" dedi. 

Sorunun sistemin bütününde olduğunu kaydeden Kahveci, "Bu tanzim çiftçiyi bitirir" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

...Bıkmadan, usanmadan yeniden anlatalım.

Sorun sistemin bütününde. Marketler verimsiz bir yoğunlaşma yaşıyor. Vergiler-harçlar maliyetleri artırıyor. Marketlerin kira artışı, pazarcının pazar kirası maliyet artışı olarak satışlara yansıyor. Ürün taşıma zaten artık başlı başına bir maliyet oldu.

Özel sektör yolları hıyarı bile pahalandırdı. Daha ne diyelim.

Ve sonuç: Eğer gıda fiyatlarında bir istikrar sağlanmak isteniyorsa sorunların bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Hatta en acil sorun ise üreticinin ürününün para etmesini sağlamak olmalıdır.

Aksi halde baskılanan fiyatlar çiftçiyi daha da zora sokacaktır ve belki de yeni sezonda daha az ürün ekilecektir. Çok ama çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Çiftçiyi küstürmeyelim.

Yazının tamamı için tıklayın