Gündem

"Çobandı birinci oldu' haberinin peşine düştüm, çocuğun ailesiyle şehirde yaşadığını öğrendim"

24 Temmuz 2019 08:59

Yeni Şafak yazarı Fatma Barbarasoğlu, her yıl sık sık yapılan "Çobandı birinci oldu" başlıklı bir haberin peşine düştüğünü, haberin öznesi olan çocuğun da birkaç hayvanın başında fotoğrafı çekilen biri olduğunu söyledi. "Haberi didikledikçe ailenin esasında şehirde yaşadığını, yaz tatillerinde köye geldiğini bu esnada haberin öznesi olan çocuğun da bazen hayvanların güdülmesine yardımcı olduğunu anladım" diyen Barbarosoğlu, "Fakat o sıra bu olayla ilgili yazı yazmak istemedim. Çünkü birinci olmuş bir çocuğun yalan bir haberin öznesi yapılmasını nazara vermiş olacaktım" ifadesini kullandı. 

Barbarasoğlu'nun "Dağlarda çoban kalmadı ama biz çobansız başarı hikayesi yazamıyoruz!" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Haberlerin dili “hikayesi olan kazanıyor” mantığında gelişiyor. Medya mensupları başarının, değil başarının ardındaki hikayenin, hikayenin değil hikayenin öznesinin hayat tarzı üzerinden gitmeyi tercih ediyor.

Son yıllarda “çobandı birinci oldu” haberlerine çok sık rastlamaya başladık. Bir kaç yıl önceydi bu “çobandı birinci oldu” haberlerinden birinin peşine düştüm. Haberin öznesi olan çocuğun birkaç hayvanın başında fotoğrafı çekilmiş. Haberi didikledikçe ailenin esasında şehirde yaşadığını, yaz tatillerinde köye geldiğini bu esnada haberin öznesi olan çocuğun da bazen hayvanların güdülmesine yardımcı olduğunu anladım.

Fakat o sıra bu olayla ilgili yazı yazmak istemedim. Çünkü birinci olmuş bir çocuğun yalan bir haberin öznesi yapılmasını nazara vermiş olacaktım.

Yazının tamamı için tıklayın