Dünya

Clinton ve Trump'tan Wikileaks'in kurucusu Assange'ın tutuklanmasına dair ilk açıklamalar

Clinton "hesabını vermeli" derken Trump Wikileaks ile arasına mesafe koydu

12 Nisan 2019 11:45

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump ve 2016 seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı olan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Clinton, "Assange yaptıklarının hesabını vermeli" derken Trump ise "Wikileaks'in ne olduğunu bilmediğini" iddia etti. Trump, 2016 seçim kampanyası için yaptığı mitinglerde Wikileaks'in adını birçok kez anmıştı.

Clinton dün katıldığı bir etkinlikte, "Assange yaptıklarının, en azından kabul edilen suçlamaların hesabını vermeli" dedi. Clinton ayrıca 2016 seçimlerinde kendisini yenerek başkan olan Trump'ın göçmenler hakkındaki tutumuna göndermede bulunarak, "Hükümetin ABD'ye gelmesine izin verdiği tek yabancının o (Assange) olmasını ironik buluyorum" ifadelerini kullandı. Metropolitan Polis Teşkilatı tutuklamanın ABD'nin suçlu iadesi talebinden sebeple yapıldığını bildirmişti.

Assange, 2016 seçimleri için kampanyalar sürerken Clinton'ın çalınan e-postalarını ele geçirmiş ve halka açmıştı. Birçok kişi seçimlerden sonra bu gelişmenin Clinton'a oy kaybettirdiğini düşündüklerini belirtmişti.

Trump, 2016 seçim kampanyası sürecinde Clinton'ın e-postalarını halka açan Wikileaks'i "çok sevdiğini" söylemişti. ABD başkanı dün bir gazeteci kendisine "Hâlâ Wikileaks'i seviyor musunuz?"  diye sorunca "Wikileaks hakkında hiçbir şey bilmiyorum, beni ilgilendiren bir şey değil" dedi. Trump, Assange ile ilgili kararı Adalet Bakanlığı'nın vereceğini belirtti.