Dünya
BBC Türkçe

Cinsel tacizden tutuklanan ABD'li milyarder iş adamı Jeffrey Epstein hücresinde 'intihar etti'

11 Ağustos 2019 13:45

Cinsel taciz suçundan sabıkası bulunan ve seks amaçlı insan kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklanan ve dün hücresinde ölü bulunan ABD'li milyarder iş adamı Jeffrey Epstein'in kendini asarak intihar ettiği açıklandı.

New York'ta bir hapishanede hücrede tutulan Epstein'ın intihar gözetiminde olmaması tartışma başlattı.

Epstein hakkında suç duyurusunda bulunmuş olanlar, Epstein'ın "suçlarıyla mahkemede yüzleşmeden" önce ölmüş olmasını öfkeyle karşıladı.

Epstein geçen ay kefaletle serbest kalma talebinin reddinin ardından hücresinde baygın halde bulunmuş ve görevliler Epstein'ın boynunda izler fark etmişti. Olayla ilgili olarak "intihar girişimi" soruşturması açılmıştı.

Milyarder işadamı, hakkında geçmişte açılan ve savcılık makamı ile uzlaşma ile sonlanan soruşturma ile ilgili tartışmalar yeniden başlamışken, 7 Temmuz'da tutuklanmıştı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, milyarder iş adamı hakkındaki son soruşturma reşit olmayan kızlara ilişkin iddiaları da içeriyordu.

"İntihar gözetimi 6 gün sürdü"

New York Times'ın haberine göre Epstein geçen ay yaşanan olayın ardından 23 Temmuz'da intihar gözetimine alındı ve psikolojik durumu günlük olarak kontrol ediliyordu.

Ancak Epstein 29 Temmuz'da gözetimden çıkarıldı ve Manhattan'daki hapishanenin özel güvenlikli başka bir bölümüne alındı.

New York Times yetkililerin, Epstein'ın neden intihar gözetiminden çıkarıldığına dair açıklama yapmadığını, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da olayla ilgili kapsamlı araştırma çağrısında bulundu.

13 ay hapisle cezalandırılmıştı

66 yaşındaki Epstein, reşit olmayan çok sayıda genç kıza cinsel taciz suçundan geçmişte hüküm giymişti.

2008 yılında suçlu olduğunu kabul ederek, savcılık makamı ile anlaşmış ve olası bir ömür boyu hapis cezası yerine 13 ay hapisle cezalandırılmıştı.

Epstein hakkındaki seks amaçlı insan kaçakçılığı suçlamalarını ise reddediyordu.

Jeffrey Epstein, ABD Başkanı Donald Trump, Prens Andrew ve eski ABD Başkanı Bill Clinton ile arkadaşlık kurmuş bir isimdi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir