Dünya

Çinli diplomattan Kanada Başbakanı Trudeau'ya: Ülkeni ABD'nin koşan köpeği yaptın

30 Mart 2021 08:06

T24 Dış Haberler

Ottava-Pekin hattında ilişkiler tarihin en düşük noktalarından birine doğru ilerlerken Çinli bir diplomat Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya "çocuk" dedi ve ülkesini "ABD'nin köpeği" haline getirmekle suçladı. 

Çin ve Kanada geçen aylarda sık sık karşılıklı açıklamalarda bulunmuş ve Trudeau yönetimi, Çin'e Uygur azınlığa yapılan muamele nedeniyle yaptırım uygulama kararı almıştı.Çin de bu karara kendisi yaptırım uygulayarak karşılık verdi.

Çin'in Rio de Janeiro Başkonsolosu Li Yang, iki ülke arasındaki diplomatik krizden bizzat Trudeau'yu sorumlu tuttu.

Li Yang, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Çocuk senin en büyük başarın Çin ve Kanada arasındaki ilişkileri mahvetmiş olman. Aynı zamanda Kanada'yı ABD'nin koşan köpeğine dönüştürdün" yazdı.

Özellikle Maocu dönemde Çin'de sıkça kulanılan "koşan köpek" terimi siyaseti başka bir ülkeye bağlı hale gelen ülkeler için kullanılıyordu. 

Kanada'nın eski Çin büyükelçisi David Mulroney, "Li'nin tweeti Çin'in dijital diplomasi ve yumuşak güçteki büyük başarısızlığını gösteriyor. Sanki biri onun tasmasını bıraktı ya da elinden kaçırdı. Birinci olasılık rahatsız edici, ikincisi ise endişe verici" dedi.