Dünya

Çin, Tayvan Başbakanı ve Meclis Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 10 kişiyi yaptırım listesine ekledi

Yaptırım listesine alınanlar "Tayvan'ın bağımsızlığının azılı savunucusu ayrılıkçılar" olarak nitelendirildi

Reuters

16 Ağustos 2022 12:54

Çin, aralarında Tayvan Başbakanı, Meclis Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu 10 kişiyi yaptırım listesine ekledi. Çin'den yapılan açıklamada, ada ülkesinde ayrılıkçı faaliyetlere izin verilmeyeceği de belirtildi.

Çin Komünist Parti'si Merkez Komitesi'nin Tayvan Çalışma Ofisi'nden yapılan açıklamada, Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Meclis Başkanı You Si-kun, Dışişleri Bakanı Joseph Wu, hükümetin ABD'deki temsilcisi Bi-khim-Hsiao, Meclis üyeleri Koo Li-Hsiung, Tsai Chi-chang, Ker Chien-ming, Chen Jiau-hua ve Wang Ting-yu ile aktivist Li Fei-fan'ın yaptırım listesine alındığı duyuruldu.

AA'nın derlediği haberde, Meclis Başkanı You'nun başkanlığını yürüttüğü Tayvan Demokrasi Vakfı ile Dışişleri Bakanı Wu'nun genel sekreteri olduğu Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Fonu'nun da yaptırım listesine alındığı notu düşüldü. 

Yaptırım listesine alınan kişiler "Tayvan'ın bağımsızlığının azılı savunucusu ayrılıkçılar" olarak nitelendirildi. Çin'den yapılan açıklamada, ayrılıkçı unsurların Tayvan'ın iki yakasındaki birleşmeyi tehdit ettiği belirtilirken, "Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik hiçbir ayrılıkçı faaliyete izin vermeyeceğiz" ifadesi kullanıldı.

ABD basınından ABC News ise, Çin'in Tayvan'a yönelik yaptırım uygulayabilecek yasal otoritesinin bulunmadığını belirtti. Haberde, Çin'in Başbakan Tseng'in iktidara geldiği 2016 seçimlerinin ardından ada ülkesiyle siyasi temasları kestiği hatırlatıldı.