Dünya

Çin'in askeri tatbikatları 2. gününe girerken yükselen gerilimin kalbindeki Pelosi, "Pekin, Tayvan'ı izole edemeyecek" dedi.

05 Ağustos 2022 07:36

Salı günü Çin'in itiraz ve tehditlerine rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pekin'in Tayvan'ı izole edip ziyaretlerini durduramayacağını belirtti.

Asya ziyareti kapsamında Tokyo'da olan Pelosi, "ABD'nin Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin vermeyeceğini" vurguladı. 

Pelosi, "Tayvan'ın başka organizasyonlara katılmasını veya başka yerleri ziyaret etmesini önlemeye çalışabilirler. Ancak bizim oraya gitmemizi önleyerek Tayvan'ı izole edemeyecekler" dedi.

"Bizim ziyaret programımızı Çin yapmıyor" diyen Pelosi, "Çin, füze atmak için benim ziyaretimi mazeret olarak kullandı" diye devam etti.

Öte yandan Çin'in Tayvan adasını bir 'hilal' şeklinde sararak 6 farklı noktada yaptığı deva askeri tatbikatlar ikinci gününe girdi. Bazı havayolları Taipei uçuşlarını iptal ederken, diğer uçaklarının da rotasını Çin'in belirlediği tatbikat bölgesinden geçmeyecek şekilde değiştirdi.

Öte yandan Tayvan, cuma sabahı Çin'in gemi ve uçaklarının 'meridyen çizgisini' geçtiğini ifade etti.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.