Dünya

Çin, Hong Kong'da seçim sisteminin değişmesini onayladı: Doğrudan seçilen kişi sayısı 20'ye düştü

30 Mart 2021 11:04

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK), yarı özerk bölge Hong Kong'da seçim sisteminin değiştirilmesini onayladı. Yeni yasaya göre, Hong Kong yasama organında koltuk sayısı 90'a çıkarılacak ve 90 kişiden 20'si halk tarafından seçilebilecek.

The Guardian'da yer alan habere göre, Çin'de UHK, Hong Kong'un "Temel Yasa"sında değişikliğe gidilmesini onayladı. Hong Kong'un anayasasında yapılacak değişiklik çerçevesinde Hong Kong yönetiminin seçim sistemini değiştirip seçime gitmesi gerekiyor. 

Yeni düzenlemeler çerçevesinde, Hong Kong'da aday olmak için bir komiteden onay almak gerekiyor. Ulusal Güvenlik Komitesi ve Ulusal Güvenlik Polisi, her aday hakkında detaylı bir rapor hazırlayacak. 

Hong Kong'un yasama organında koltuk sayısı 70'ten 90'a çıkarılacak. 90 koltuğun 20'si doğrudan seçilebilecek. Çoğunluğu oluşturan 40 koltuk, Pekin bağlantılı bir komite tarafından belirlenecek. Kalan 30 kişi ise çeşitli endüstrileri ve grupları temsil eden "seçim bölgeleri" organları tarafından belirlenecek.