Dünya

Çin Devlet Başkanı Cinping'den Gazze için barış konferansı çağrısı; Filistin'e 72 milyon dolar insani yardım sözü

30 Mayıs 2024 21:04

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'de Arap ülkelerinin liderleriyle gerçekleştirilen Çin-Arap Devletleri İşbirliği Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, "İsrail-Hamas savaşına odaklanan" uluslararası bir barış konferansı çağrısında bulundu.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre Şi, Pekin'in Arap ülkeleriyle birlikte çalışarak sorunu "adalet ve hakkaniyete uygun şekilde çözmek ve uzun vadeli barış ve istikrarı sağlamak" istediğini kaydetti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin için 72 milyon dolar yardım sözü verdi.

Çin lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanılmaz acılara neden olan savaş sonsuza kadar devam edemez, adalet kalıcı olarak yok edilemez ve iki devletli çözümün önemi sorgulanamaz. İki devletli çözüm kararlılıkla desteklenmeli. Çalkantılı bir dünyada, uyum içerisinde yaşamanın yolu karşılıklı saygıdır. Kalıcı güvenliğin temeli ise adalet ve hakkaniyettir."

Çin'in ev sahipliği yaptığı forumda, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi, Tunus Devlet Başkanı Kays Said, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ve Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife'nin yanı sıra diğer Arap Ligi ülkelerinin dışişleri bakanları yer alıyor.

Çin'den Filistin için 72 milyon dolar insani yardım sözü

Çin'in, "dünya barışı ve istikrarının korunması için bir model olarak Arap ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye" çalıştığını dile getiren Şi, ülkesinin Gazze'deki insani krizin hafifletilmesini ve savaş sonrası yeniden inşayı desteklemeye devam edeceğini belirterek 69 milyon dolar acil insani yardım sözü verdi.

Ayrıca Şi, Çin'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı'na (UNRWA), Gazze'ye acil destek amaçlı 3 milyon dolar bağışta bulunacağını söyledi.

Çin, Orta Doğu'daki nüfuzunu artırıyor

Son yıllarda Orta Doğu'daki etkinliğini artırma yoluna giden Çin, önce Suudi Arabistan ile İran arasında ara buluculuk yaptı.

Tahran'la Riyad'ın diplomatik ilişkilerini yeniden düzenlemesinin mimarı oldu.

Akabinde Suriye ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Filistinli iki rakip grup olan Hamas ile El Fetih'i aynı masaya oturttu.

Uzun yıllardır Filistin'in bağımsızlığının destekçilerinden biri olan Pekin, İsrail'i, işgal altında tuttuğu topraklarda inşa ettiği yerleşim birimleri nedeniyle kınayan ülkelerden biri.

Keza Pekin, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıyı kınamadı ve eleştirmedi.

Çin-Arap Devletleri İşbirliği Forumu

Çin-Arap Devletleri İşbirliği Forumu (CASCF - China-Arab States Cooperation Forum), Çin ve Arap ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla 2004 yılında kuruldu.

Forum, Çin ile Arap Birliği'ne üye 22 ülke arasında ekonomik, kültürel, politik ve sosyal alanlarda işbirliğini teşvik ediyor.

Forumun ana hedefleri ve faaliyet alanları arasında ekonomik işbirliği, kültürel değişim, politik diyalog, teknolojik ve bilimsel işbirliği ile sağlık ve çevre konuları bulunuyor.