Dünya

"Çin, ailelerinden ayırdığı yarım milyon Uygur çocuğu yatılı okula yerleştirdi" iddiası

"Amaç, Uygur kültüründen uzak bir hayat tarzı ile ülkeye sadakat aşılamak"

28 Aralık 2019 19:18

Uygurlara yönelik baskıcı politikası nedeniyle tüm dünyada eleştirilen Çin yönetiminin, ailelerinden 'zorla' ayırdığı yarım milyon Uygur çocuğu yatılı okullara yerleştirdiği idda edildi.

New York Times gazetesi, Pekin hükümetine ait bir internet sitesine dayandırdığı haberinde, iktidardaki Komünist Parti'nin 'asimile politikası' kapsamında 'Parti ve ülkeye sadakat aşılamak amacıyla' yarım milyon Uygur çocuğu Sincan Bölgesi'nde yapılan yatılı okullara yerleştirdiğini yazdı.

Euronews'in haberine göre, gazete ayrıca hükümetin sitesinde yayımlanan 'planlama belgesine' göre yatılı okulların sayısının artırılmasına yönelik büyük bir çaba olduğunu da belirtti.

"Amaç Uygur kültüründen uzak bir hayat tarzı ile ülkeye sadakat aşılamak"

Gazete, çocukları bu tarz yatılı okullarda okuyan Uygur ailelerle yaptığı söyleşiler sonucunda da Pekin'in, Uygur çocuklara küçük yaşlarda uyguladığı asimilasyon uygulamalarıyla 'kendi kültürlerinden oldukça uzak bir hayat tarzı' aşılamaya çalıştığını iddia etti.

Çevresi demir tellerle çevirili olduğu iddia edilen yatılı okulların ayrıca çocuklarını okutmaya maddi gücü yetmeyen bazı aileler için de cazip geldiği söylendi. Gazeteye göre, fakir aileler çocuklarının iş bulabilmesi için bu okulların anahtar olabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz aylarda İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Çin yönetimine, ailelerinden zorla kopardığı Uygur ve Doğu Türkistanlı diğer Türk kökenli azınlıklara mensup çocukları derhal teslim etmesi çağrısında bulunmuştu.