Ekonomi

Çin: ABD, ulusal güvenlik kavramını aşırı genişleterek ihracat kontrollerini kötüye kullanıyor

"Merkezinde Dünya Ticaret Örgütü'nün olduğu çok taraflı ticaret sistemi kuralları uygulanmalı"

17 Aralık 2022 09:30

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin ihracat kontrollerini kötüye kullandığını iddia etti ve Çinli şirketlerin çıkarlarını korumak için gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu. 

ABD'nin 36 Çinli şirketi ihracat kontrol listesine almasına tepki gösterilen açıklamada, Çin ve ABD şirketleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere zarar verildiği belirtildi. Piyasa kurallarını ve uluslararası ekonomik ve ticari düzeni ihlal eden bir karar olduğu vurgulanan açıklamada, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını tehdit eden adımın ne iki ülkeye ne de dünya ekonomisine yararı olduğu belirtildi. 

İhracat kontrollerinin adil, makul ve ayrımcı olmayan şekilde uygulanması, bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin kalkınması için kullanılmasına engel olmaması gerektiği belirtilen açıklamada, hatalı uygulamalara son verilmesi gerektiği ve merkezinde Dünya Ticaret Örgütü'nün olduğu çok taraflı ticaret sisteminin kurallarının uygulanması gerektiği ifade edildi. 

Hatırlanacağı üzere ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında çip endüstrisinde faaliyet gösteren YMTC'nin de olduğu 36 Çinli şirketi kara listeye aldığını duyurmuştu. (AA)