Ekonomi

Çiğdem Toker: Peki kamu zararı raporu nerede?

"Sayıştay raporundaki haksız işgaller, kâr payı gibi başlıklar İBB'ye tavsiyelermiş meğer"

19 Haziran 2019 11:04

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında 2017 Sayıştay raporunu yazdı. Toker, Sayıştay tarafından dün yapılan açıklamada, "Kamu zararı söz konusu değildir” cümlesinin tekrarlanmasının inandırıcılık kaybına neden olduğunu söyledi. Toker yazısında, "Haksız işgaller, kâr payı aktarmamalar, marketlere kazanç transferlerine dair bütün bu başlıklar Sayıştay'ın idarenin daha dikkatli davranması yönünde tavsiyelermiş meğer." ifadesini kullandı.

Toker, İmamoğlu'nun vakıflara sağlanan destekleri eleştirerek gösterdiği ve bir İBB raporu olan “İBB Okul/Yurt/STK 2018” başlıklı faaliyet raporu ile Sayıştay raporlarının bazı seçmenlerce karıştırıldığını söyledi. Toker, "Yine de Sayıştay'ın İBB raporunda “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” başlığı karşısında 219.9 milyon TL'nin kayda geçirildiğini hatırlatalım." dedi.

Toker'in yazısının bir bölümü şöyle:

"Peki kamu zararı raporu nerede?

Açıklamada araya sıkışmış önemli bir paragraf mevcut:
“Sayıştay Kanunu çerçevesinde bir idare denetimi sırasında, ‘usulsüzlük' ve ‘kamu zararı' doğuran bir husus tespit edildiğinde, bu husus ayrı bir rapor düzenlenmek suretiyle Sayıştay yargılamasına konu edilmektedir.”
Sayıştay bu beyanıyla aslında yargılamaya esas rapor yazdığını kabul ediyor.
Gelin görün ki, yargılamaya esas bu raporlardan biri bile TBMM'ye gönderilmiş değil.
Aslında sevinmemiz lazım; 24 milyar TL bütçeli bir kurumda tek kuruşluk bir yolsuzluk tespit edilememiş. Yoksa yolsuzluk saptadığı halde TBMM'den saklandığını mı düşünüyorsunuz?
Sayıştay'ın saygınlığını koruyalım."