Gündem

Çiğdem Toker’den “dezenformasyon yasası” eleştirisi: öyle bir hüküm var ki adeta “ferman”

"Basın meslek örgütleri yaklaşım ve dünya görüşü farkı gözetmeksizin 29. maddeye karşı yan yana durmalı"

20 Haziran 2022 09:04

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, AKP ile MHP'nin hazırlayıp Meclis'e getirdiği, kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak tanımlanan yasa teklifinin 29. Maddesine dikkati çektiği bugünkü yazısında, “ferman gibi” benzetmesi yaptı.

“29. madde, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ başlıklı yeni bir suç kuruyor. Maddenin içeriği ve kaleme alınış biçimi, yüksek düzeyde belirsizlik ve keyfilik içeriyor” diyen Toker, söz konusu maddeye ilişkin şu soruları gündeme getirdi:

“Bu madde hakkında iki temel sorunun cevaplanması zorunlu:1. Bir bilginin ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığı konularında gerçeğe aykırı olduğunu kim tespit edecek?

2.Diyelim ki bir bilginin gerçeğe aykırı olduğu tespit edildi. Peki bu bilginin kamu barışını bozmaya elverişli biçimde alenen yayıldığı nasıl ve kim tarafından belirlenecek? ‘Kamu düzeni’, ‘kamu barışı’ kavramlarının teknik uzmanları kimler?”

“Yarın bu teklif yasalaştığında, basına yönelik kuşatmanın artması bir yana; herhangi bir yurttaşın enflasyon oranını, faiz politikasını, hayat pahalılığını eleştirdiği bir sosyal medya paylaşımı, memlekette bolca bulunan muhbir vatandaşlar marifetiyle, yargılama konusu olabilecek” diyen Toker, “Basın meslek örgütlerinin, yaklaşım ve dünya görüşü farkı gözetmeksizin 29. maddeye karşı yan yana durmaları ve demokratik itiraz hakkını güçlü biçimde kullanması gerekiyor” çağrısında bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.