Ekonomi

Çiftçinin borcu 190 kat arttı: İpoteksiz arazi kalmadı

55 bine yakın çiftçi borç yapılandırması için başvuru yaptı

15 Mayıs 2019 10:24

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Dünya Çiftçiler Günü’nde bir basın açıklaması yaptı. Tarımın bitme noktasına geldiği Türkiye’de çiftçinin borç batağında olduğunu kaydeden Aygun, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçi bulunduğuna işaret ederek, “Çiftçilerimizin 2002 yılında 530 milyon lira olan borcu 2018 yılı sonunda 190.5 kat artarak, 101 milyar liraya fırlamıştır. 8 bine yakın çiftçi icralık durumdadır. İpoteksiz arazi kalmamıştır! Gıda güvenliğinin sigortası çiftçimiz kan ağlamakta, geçinemez haldedir. 55 bine yakın çiftçi borç yapılandırması için başvuruda bulunmuştur” dedi.

Kayıtlı çiftçi sayısı 700 bin azaldı

BirGün'ün haberine göre çiftçiler günü’ne ilişkin bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası’ndan (ZMO) geldi. “İçinde bulunduğu zor koşullara rağmen üretmeye, halkımızı beslemeye devam eden, toprağımıza sahip çıkan, alın teri ile ülkemize hizmet eden çiftçilerimiz, her geçen gün artan sorunları nedeniyle günlerini buruklukla kutluyor.” denen açıklamada, çiftçinin alım gücünün, elde ettiği gelirin enflasyonun oldukça altında kalması nedeniyle gerilediği vurgulandı.

Çiftçinin tarım desteklerinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken, 2010 yılında 2,3 milyona ve 2017 yılında 2,1 milyona geriledi. Diğer bir deyişle, bu süre zarfında yaklaşık 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan tarım desteğini bile almaktan vazgeçti.

Çiftçinin 151 milyar lira alacağı var

Çiftçiler gününe ilişkin bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal yaptı. AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı yasaya göre, tarım kesimine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’ni alması gerekirken, hiçbir zaman bu rakamı alamadılar diyen Sarıbal, AKP tarım politikalarına ilişkin bilançoyu özetledi: AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı yasaya göre, tarım kesimine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’ni alması gerekirken, hiçbir zaman bu rakamı alamadılar. Üreticinin 2007 yılından bu yana devletten 151 milyar TL alacağı var.