Gündem

CHP: AKP, Diyanet İşleri Başkanı'nı yanına alıp siyasi şovuna figüran ediyor

"YSK'nın gerekçeli kararında memur olmayan sandık başkanlarının seçime tesirine dair tek bir somut bulgu yok"

25 Mayıs 2019 13:25

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İnşallah hırsızlara bu işi bırakmayacağız" dediği cami açılış töreninde Diyanet İşleri Başkanı'nın da hemen yanında yer almasına tepki gösterdi. AKP'nin Ali Erbaş'ın siyasi şova alet ettiklerini söyleyen Öztrak konuşmasının devamında, "Dünyanın hiçbir yerinde cumhurbaşkanı bir belediye başkanlığı seçimi için kendini bu kadar ortaya atmak, milletini bu kadar bölüp parçalamaz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için verdiği iptal kararını değerlendiren Öztrak, kararın ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 1 Nisan'dan YSK'nın gerekçeli kararını açıklamasına kadar geçen 52 günde Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısında yüzde 10 değer kaybettiğini söyleyen CHP'li Öztrak, "İstanbul'da yaptıkları hatalar nedeniyle, yarattıkları belirsizlikler nedeniyle 52 günde millî gelirimiz 81 milyar dolar düşmüş" dedi.

Öte yandan Öztrak gazetecilerin, "YSK'nın sandık kurul listelerine imamları da alması hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "İmamlar da 657 sayılı kanun gereği listeye eklendi. Bizim buna bir itirazımız yok" diye yanıt verdi.

İstanbul seçimlerine ilişkin eleştiride bulunan Faik Öztrak'ın ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunduğu açıklamasının bir bölümü şöyle:

"YSK'nın gerekçeli kararına bakınca, memur olmayan sandık başkanlarının seçime tesirine dair tek bir somut bulgu yok. 

"Diyanet İşleri Başkanı'nı yanlarına alıp siyasi şovlarına figüran ediyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde cumhurbaşkanı bir belediye başkanlığı seçimi için kendini bu kadar ortaya atmak, milletini bu kadar bölüp parçalamaz. 39 ilçede miting yapacaklarını söylediler. Ortaklarıyla birlikte çıksınlar meydanlara. Bakalım seçim meydanlarında bu iftiraları, yalanları kaç kişi dinleyecek. Kul hakkı yiyerek kaç tane miting yapabilecekler?

"Sandığa yapılan bu darbenin ağır sorumululuğu iktidarın sırtındadır. Sadece İmamoğlu'nun, CHP'nin, İstanbulluların Ramazan'da hakkı yenmemiştir. Bu hukuk cinayetinin faturası hepimize çıkmaya devam ediyor. Sandıkta kaybedilen seçimin masa başında kazanılması için düğmeye basılan 1 Nisan'dan bu yana tam 52 gün geçti. İşsizlik ve pahalılık altında milletimiz zaten eziliyordu, şimdi fatura daha da artıyor. 1 Mayıs'tan YSK'nın gerekçeli kararının açıklandığı güne kadar Türk Lirası yabancı paralar karşısında yüzde 10 değer kaybetti. Kendi ligimizde en fazla değer yitiren para Türk Lirası oldu. Faizler beş puan birden attı, yüzde 26 oldu. Sandıkla gelenin sandıkla gitmeyeceğini düşündüren, ekonomideki bu bozulmanın sebebi İstanbul seçimi, İstanbul seçimleri. Yatırımcı artık bu ülkede hukuk yok daha da gelmem demeye başladı.

"Arkadaşlar, İstanbul'da yaptıkları hatalar nedeniyle, yarattıkları belirsizlikler nedeniyle 52 günde millî gelirimiz 81 milyar dolar düşmüş.

"Bir takım işsizlik tanımları üzerinden operasyon"

"Resmi işsizlerin sayısı 4 milyon 730 bine ulaşmış. EN geniş tanımıyla işsiz sayısı 8 milyon kişiyi geçmiş. İşsiz sayısı dünyada 97 ülkenin nüfusundan daha fazla. İşsiz insanlarımızın artık dayanacak hali kalmadı. Köprüden atlıyor, kendilerini yakıyorlar. Saray'ın kibirli kişisi de varlıklı kişiler 50 işçi alsa bu sorun çözülür diyor. Ona göre bu krizin sebebi varlıklı kişiler ve şirketler. Sorumlu tamamen kendileri. Böyle ona buna iki buçuk milyon kişi al demekle bu işler çözülmez. Planladıklarını görüyorum, bir takım işsizlik tanımlarının içine zorunlu alımları koymak suretiyle işsizliği azaltacak operasyonlara girmekle bu sorunlar çözülmez. 

"Ekonomi perişan, daralıyor, küçüldükçe küçülüyor, işsizlik vatan yapıyor"

"Emirle, demirle manipülasyonla ekonomi yürümez. Memlekette yatırım yapacak iştah bırakmadılar. Yatırım ve üretim olan yerde istihdam olun. Bırakın istihdamı son bir yılda 811 bin kişi çalıştığı işten ayrılmış. Sosyete Damat da kayınpederden maşallah geri kalmıyor. Haziran ayında cari dengenin fazla vereceğini söyleyerek övünüyor. Şimdi üretip satarak, ekonomiyi canlandırarak cari fazla verseler, tamam. Ama ekonomi perişan, daralıyor, küçüldükçe küçülüyor, işsizlik vatan yapıyor sen de cari fazla veriyorsun diye seviniyorsun. Bir oturup düşünmen lazım bu durumu. Damadın bu hali aynen, 'Mektepleri kapatsak eğitimi ne güzle idare ederiz' diyen bakanın halini hatırlatıyor. 

"(YSK'nın sandık kurulu başkanları listesine imamları da ekledi) İmamlar da 657 sayılı kanun gereği listeye eklendi. Bizim buna bir itirazımız yok."