Gündem

CHP ve İYİ Partili iki ismin dokunulmazlık fezlekeleri, Meclis Komisyon gündeminde

Fezlekeler, Genel Kurul’da da kabul edilirse iki ismin de dokunulmazlıkları kalkacak

05 Ocak 2023 11:26

TBMM Karma Komisyonu'nun, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkındaki fezlekeleri gündemine aldığı öğrenildi. Her iki milletvekili hakkındaki fezlekelerin, 11 Ocak’ta komisyonda görüşüleceği ifade edildi. 

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan hakkında hazırlanan dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeleri gündemine aldı. Komisyon, 11 Ocak’ta saat 14.30’ta toplanarak fezlekeleri görüşecek.

Başarır hakkında iki fezleke bulunuyordu

Başarır hakkında ilk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik açıklamalarından dolayı, “tehdit” suçlarından fezleke düzenlenmişti. Daha sonra Başarır hakkında, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı davanın duruşmasının bitimindeki sözleri nedeniyle, “mahkeme heyetine hakaret” suçundan bir fezleke daha hazırlanmıştı. Adalet Bakanlığı, hazırlanan fezlekeleri, TBMM Başkanlığı'na ulaştırmıştı.

Türkkan hakkında şehit ağabeyine hakaret suçlaması

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bingöl ziyaretinde de İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, şehit ağabeyi Tahir Gürmen’e yönelik ifadeleriyle gündeme gelmişti. Türkkan hakkında yapılan suç duyurusunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Türkkan hakkında, "hakaret" ve "etkili eylem" suçlarından milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke düzenlemişti. Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için oluşturulan fezleke, Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti. Bakanlık, bu fezlekeyi de TBMM Başkanlığı'na ulaştırmıştı.

Karma Komisyon'un 11 Ocak’ta toplanarak, her iki fezlekeyi de görüşeceği öğrenildi. 

İlk olarak, Hazırlık Komisyonu kurulacak

Karma Komisyon, ilk olarak Hazırlık Komisyonu kuracak. Hazırlık Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alırsa dosya, tekrar Karma Komisyon'a havale edilecek. Karma Komisyon da 1 ay içinde Hazırlık Komisyonu raporunu ve eklerini görüşerek sonuçlandıracak. Karma Komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir karar alırsa, hazırlanan rapor, TBMM Genel Kurul’nun gündemine gelecek. Genel Kurul, raporu kabul ederek dokunulmazlığı kaldıracak ya da raporu reddederek yargılamanın dönem sonuna ertelenmesine karar verecek.

Milletvekilinin dokunulmazlığının kalkmasıyla milletvekilliği düşmüyor. Tutuklanmamışsa yasama çalışmalarına katılabiliyor.